Възприемани ли са ЛГБТИ учениците в българските училища?

6456
Възприемани ли са ЛГБТИ учениците в българските училища?
Снимка: Intelday Solutions

Светът, в който живеем, е един, но същевременно е много различен за всеки. Това се дължи до голяма степен на семейната и социалната среда. Освен това всеки от нас има различен характер, гени и други особености, които определят виждането ни за света. 

Още от ранна детска възраст нагласите към другите започват да се формират под влиянието на различни фактори. Огромно отражение върху целия живот на един младеж оказва това да не бъде приеман и разбиран от своите връстници в училище. Да не говорим за последствията, ако е обект на нападки, обиди и заплахи, чиято жертва са множество подрастващи. В тази група обикновено се припознават голяма част от ЛГБТИ хората.

Тази година бе представен доклад, изготвен въз основа на национално проучване “Нагласи към ЛГБТИ учениците в българските училища”, проведено от фондация “Сингъл степ” и фондация “Ресурсен център Билитис”. Резултатите показват преживяванията и предизвикателствата, пред които са изправени тези младежи. 

Това е първото за България национално количествено проучване, което обхваща 880 участници на възраст от 14 до 19 години от всички области в страната, които се идентифицират като част от ЛГБТИ общността.  

Според проучването 70,6% от тях са били вербално тормозени в даден момент през учебната 2017-2018 година заради сексуалната им ориентация,  половата им идентичност или изразяването на пола. По отношение на физическия тормоз, една трета (34,2%) от ЛГБТИ учениците в проучването са били тормозени физически (напр. бутани или блъскани) в училище в даден момент през изминалата учебна година. 

Липсата на внимание към тези тенденции допринася за формирането на враждебна среда не само за ЛГБТИ учениците, но и за всеки, който е обект на омраза. Всичко това води до несигурност и влошено психическо състояние у невъзприеманите подрастващи.

Един от положителните показатели е, че в 44,1% от докладваните проблемни случаи служителите на училището са разговаряли с извършителя, а някои училища са предприели мерки да повишат информираността на класа, учениците или извършителя или са се свързали със семейството на жертвата.

Тревожна е статистиката, че повече от половината ученици (53,5%) отговарят, че възнамеряват да емигрират, а от тези, които посочват, че планират да напуснат страната или не са сигурни, половината (51,9%) съобщават, че намерението да емигрират е свързано с тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

“Липсата на реакция на учителите, чуващи хомофобски коментари в училище, е истински проблематична. Това оставя у ЛГБТ учениците усещането, че няма кой да ги подкрепи и защити и че няма смисъл да сигнализират, когато са подложени на тормоз. Това се доказва от факта, че над 50% от пострадалите ученици не споделят нито пред персонала, нито вкъщи в случай на инцидент”, коментира Николета Габровска, изпълнителен директор на фондация “Сингъл Степ”.

Националната кампания “Намери друг начин” също има за цел да информира младежите и чрез добри примери да развие критичното им мислене и да ги подкани към проява на толерантност към другите независимо от външния им вид, сексуалната им ориентация и други особености.

Чрез създаването на оригинално съдържание, добри примери на родни инфлуенсъри и атрактивни подходи кампанията достига до българските младежи и на техния език ги информира по тези значими теми. Наскоро бе разпространено най-новото анимирано видео, дело на създателите на “Намери друг начин”. То пресъздава разговор между двама тийнейджъри, като показва как подрастващите лесно могат да се превърнат в жертва на медийна манипулация и обществени предразсъдъци. 

“Намери друг начин” се финансира по Програма за овластяване на гражданското общество към Фонд „Вътрешна сигурност“ на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия и ще продължи през 2020 година. 

Изпълнява се от комуникационна агенция Intelday Solutions в партньорство с Център за изследване на демокрацията и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Повече информация за кампанията може да откриете в сайта и профилите в социалните медии на кампанията, както и в платформите за видео споделяне:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com