Зачестяват случаите на безпокойство над застрашени видове птици

1521
Зачестяват случаите на безпокойство над застрашени видове птици
Снимка: БДЗП

Безпокойството на птиците в местата, които обитават, продължава да бъде една от сериозните заплахи особено за някои редки и застрашени видове. От Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) алармират за зачестяване на случаите на безпокойство над белоглави и египетски лешояди в Източните Родопи. Най-често това се причинява от туристи, които се доближават прекалено много до скалите на гнездящите птици.

Все по-лесният достъп до места от дивата природа води до повсеместно безпокойство, което се отразява пагубно върху размножаването и оцеляването, особено на младите птици. Престоят и разходките в близост до върховете и подножията на скалите и гнездата на лешоядите причиняват безпокойство. Прогонени от човешкото присъствие, лешоядите оставят своите яйца и малки незащитени. Отсъствието на родителите дори за кратък период крие риск от преохлаждане на яйцата или новоизлюпените и тяхната смърт.

„Египетските и белоглавите лешояди са силно чувствителни към човешко присъствие в близост до гнездовите им скали. Свидетели сме на редица случaи, в които двойки напускат завинаги гнездото и територията, която видът е обитавал от десетки години, именно заради човешко безпокойство.“, коментира д-р Волен Аркумарев, Отговорник природозащитни дейности в БДЗП.

Екстремни спортове като скално катерене, парапланеризъм, офроуда в гнездови територии на лешояди и други застрашени видове птици се отразяват пагубно върху тях. В страната има много подходящи места за практикуване на подобни спортове, но все по-малко подходящи местообитания за гнездене на тези редки видове.

Примамки с отрова убиват белоглави лешояди в Кресна

Незаконно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд. Природозащитниците апелират к...

Най-чувствителният на безпокойство период е времето на мътенето и отглеждането на малките - между месеците февруари и август.

По долината на река Арда е създадена мрежа от защитени територии с цел опазване на лешоядните видове птици, в които има въведени ограничения за избягване на безпокойство над територията и видовете, заради които e обявенa. От БДЗП призовават туристите да се информират предварително за защитените територии в районите, които посещават, и за ограниченията в тях, да не се качват и разхождат по ръба и върховете на скалите, да не вдигат прекалено много шум, при снимане с дрон да не се приближават скалите, на които гнездят застрашени видове, да се следват маркираните пътеки.

Съгласно Закона за защитените територии на Република България са въведени специфични ограничения на човешките дейности в рамките на защитените територии. Тяхното неспазване може да има пагубен ефект върху защитените видове, които се срещат в тях.

В случай, че забележите нарушения в границите на защитените територии, моля сигнализирайте на Зеления телефон на съответната РИОСВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...