Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" поскъпна драстично

5132
Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" поскъпна драстично
Снимка: iStock/Guliver

Драстично поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отгворност" изненада собственици на автомобили, които сега трябва да подновяват полиците си. От около месец застрахователните компании са надули цените, като при някои скокът в сравнение с миналата година е над 50%, казват брокери.

Шофьор без никакви провинения трябва да плати сега 275 лв. при положение, че при същия застраховател изтичащата му полица е за 190 лв. Проверка с електронните калкулатори на брокерите показва, че подобна цена предлагат и останалите застрахователи - най-ниската оферта е за 272 лв., но повечето са около 300 лв., а най-високата оферта е 320 лв., пише в. "Сега".

Окончателно: Не може да те глобят и да ти вземат книжката заради спряна служебно "Гражданска отговорност"

Не може да бъде глобен шофьор за това, че кара автомобил (или моторно превозно средство) без "Гражданска отговорност", ако собственикът...

Повишение на цената на "Гражданска отговорност" бе очаквано, след като в последните две години на ковид-пандемията, компаниите масово свалиха цените. Толкова драстичен скок само за месец обаче е стряскащ. Той трудно може да се оправдае с инфлацията, защото през 2022 г., когато тя растеше и стигна рекордните 18%, цените на ГО останаха без промяна.

Преди известно време имаше дори поевтиняване на застраховката, като тогава това беше тенденция при няколко компании: Сигнал до КФН за рязко поевтиняване на застраховката "Гражданска отговорност". Проверка на КФН не установи нищо нередно в тази тенденция. Вероятно проверките на регулатора все пак са оказали ефект, след като масово всички застрахователи, свалили цените по-рано тази година, сега ги вдигат.

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи уверяват, че цените на ГО ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди ковид-пандемията. "Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски", коментира пред БТА тези дни доскорошният председател на АБЗ Константин Велев. Той посочва, че заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват, защото поскъпват автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на "Гражданска отговорност" и "Каско".

Комисията за финансов надзор (КФН) също обяснява сегашния ръст на цените на ГО с "ускорената инфлация, както и с възстановяването на стопанския оборот след двете години в условията на пандемия". Инфлацията и възстановяването обаче го наблюдаваме още от миналата година, но това не попречи на част от застрахователите да свалят тогава цените, пък и в началото на тази година.

КФН: Ще приложим административни мерки, ако корпоративна политика застраши финансовата стабилност на застрахователния пазар

Премията по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите се образува автономно от всеки застраховат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com