Законът често води до по-високи майчински през втората, а не през първата година

27300
Законът често води до по-високи майчински през втората, а не през първата година
Снимка: БГНЕС

Хиляди млади майки у нас взимат по-малко пари през първата, отколкото през втората година на майчинството. Причината е, че първата година по правило трябва да е високоплатена, защото зависи от доходите на родителя. А парите за втората се определят от държавата и се считат по-скоро за социална помощ, информира Нова телевизия.

Първата година на майчинството или така нареченото високоплатено майчинство, се определя като 90% от заплатата на майката за година и половина назад. А за втората година държавата дава месечно по 340 лева.

Адемов: Надбавките за второ дете не са дискриминационни

"По-високата месечна помощ за отглеждане на второ дете, която държавата отпуска от началото на тази година, не е дискриминация, а опит ...

Заради ниските доходи и дългия период, от който се изчислява майчинството обаче, данните на НОИ до септември миналата година показват, че в София-област, Перник и Кърджали през първата година майките са взимали под 340 лева. Това не е аксиома, но е често срещан случай.

В други шест области майчинските за първата година са надвишили прага от 340 лева символично. Тоест за майките в тези градове вместо да се връщат на работа след първата година, много по-изгодно е да останат вкъщи и да си гледат детето.

Тази тенденция е много притеснителна, казва бившият социален министър Христина Христова. Така липсва стимул за работа, по-малко хора се трудят, а социалната система се задъхва.

Статистиката сочи, че най-много пари взимат майките в София. Средно на месец те взимат около 660 лева, защото в София и заплатите са най-високи. Следват ги родителите във Варна и Габрово.

Според сегашния социален министър Хасан Адемов обаче нещата ще се променят. В края на настоящата година според него цифрите ще се различни, защото вместо за 24 месеца назад, от 2014 майчинските ще се определят само на базата на доходите от година и половина.

Няма да се подават допълнителни документи за увеличената помощ за второ дете

Родителите няма да подават допълнителни документи, за да получат увеличената на 50 лева месечна помощ за второ дете, която е в сила от...

„Във връзка с тази промяна майките при всички положения ще имат средномесечно с около 12 лева повече”, коментира Адемов.

От Нова телевизия казват, че и след новите промени в закона в София-област ще се взимат под 340 лева, а в Перник и Кърджали ще минат границата с едва 9 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com