Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко досега, смята Манолов

1781
Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко досега, смята Манолов
Снимка: БГНЕС

Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко, което сме имали досега, смята президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му законът може да бъде критикуван, но е можел и да бъде по-лош, освен това се прави в ненормална среда, тъй като се включват хора, които нищо не разбират от темата.

"Произведе се един не лош резултат, авторите се съгласиха, че далеч не е перфектен, но трябва да се види как ще сработи, той е по-добър от всичко, което имахме досега, защото е базиран на други предпоставки и ще има повече пари в него", каза Манолов пред bTV.

Той се обяви против квотните принципи за хора с увреждания и ги нарече "зле прикрито лицемерие".

"Ако работодателят има 50 работника, трябва да назначи двама души с увреждания. След това започва дебатът защо за големите предприятия процентът бил 2. Първо трябваше да видим колко са предприятията над 50 човека, с какво се занимават, дали са в състояние да назначат хора с увреждания. Затова говоря, че този подход е лицемерен”, заяви президентът на КП „Подкрепа”.

Майките на деца с увреждания: Бойко Борисов е виновен

Виновен е Бойко Борисов. Разчитат, че идва зима и ще се откажем, но няма. Това заявиха гневни майки на деца с увреждания, обединени под...

В закона е написано, че който не може да направи това, може да направи някакви алтернативни неща, без да е упоменато какви са тези алтернативни неща, допълни той.

„Струва ми се, че този подход не решава проблемите на никого. При мен имам 4-5 такива човека, без никой да ме е карал. Не съм ги събирал затова че съм синдикат, правил съм го по други причини. Който иска да го направи, може да го направи, искам да кажа.

"Не харесах в този закон, че отново търсим възможност как да считаме, че сме решили един проблем като дадем на хората едни пари. Не всичко е пари, раздаването на пари на калпак не решава никакви проблеми и създава у хората усещането да искат още повече”, коментира още синдикалистът.

По думите му далеч по-разумно е било да се потърси възможност за социализация на хората с увреждания, създаване на центрове, които са ориентирани към техните увреждания и те да се чувстват повече като другите.

Нощният труд

Върнаха за преработка законопроекта за хората с увреждания

Всеобщото несъгласие убеди социалния министър Бисер Петков да изтегли за корекция законопроекта за хората с увреждания, който иначе беш...

Според председателя на синдиката нощният труд е чудовищно вреден за хората, разболява ги, разбиват семействата си, 6 години по-рано остаряват.

„Нощният труд от 2007 г. насам се доплаща 25 стотинки на час, т.е. ако работите 8 часа получавате 2 лв. България е страната, в която се полага най-много нощен труд в ЕС, практически без каквито и да било ограничения. Това е нещо, което непременно трябва да спре и трябва да започне да се заплаща справедливо”.

Предлагаме нощният труд да се заплаща в процент от заплатата, която получава човекът, и да се ограничи размерът за неговото полагане, категоричен беше синдикалистът.

По думите му 400 000 българи полагат системно нощен труд.

Пенсии и осигуровки

Основното предизвикателство пред работещите в България - заплащането и условията на труд

Основното предизвикателство пред работещите в България са заплащането и условията на труд. Това каза инж. Димитър Манолов, президент на...

Относно актуализацията на максималните пенсии, Манолов каза, че това ще се случи от 1 юли. Има и предложение това да стане от 1 април. Ако се случи, тези 5% от 1 юли преместени към 1 април стават 7 процента и нещо, поясни председателят на синдиката.

„Увеличи се максималният осигурителен доход, но никой не говори за това колко се увеличи минималният осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Той сега отива на нивото на минималната работна заплата, така че тези хора поне да могат да допринесат за минималната пенсия, която някой ден биха получили.

Осигурителният доход е този, върху който за в бъдеще се изчисляват пенсиите.

Той е основа и за осигурителните плащания – болничните се изплащат на база осигурителния доход, не на заплатата, която се получава”.

Хората са доста нервни, най-вероятно защото всички сме болни от политика и живеем в отвратително политизирана среда и понеже не обичаме да носим персонална отговорност, за нас е хубаво някой друг да е виновен, заяви Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com