Законът за "вечните" концесии не мина през икономическа комисия в НС

1110
Законът за "вечните" концесии не мина през икономическа комисия в НС
Снимка: БГНЕС

Със 7 гласа "за" и 8 "въздържали се", депутатите от икономическата комисия в Народното събрание отхвърлиха днес, 6 юли, законопроекта за концесиите, като само народните представители от ГЕРБ го подкрепиха.

Според предложения законопроект концесиите трябва бъдат разделени на три групи - за строителство, за услуги и за ползване. Възложители ще бъдат министрите и кметовете, вместо Министерския съвет и Общинските съвети, както беше досега. Депутатите се обявиха против този текст, като съзряха възможност за злоупотреби.

Правителството одобри проект на нов Закон за концесиите

На днешното си заседание правителството одобри проект на нов Закон за концесиите (ЗК). Проектът урежда основните принципи и правила, с...

Проблем се оказа и липсата на заложени срокове за продължителност на концесиите, което на практика ги превръща във вечни. Народните представители не се съгласиха и с възможността таксите от концесия да се предоставят на концесионера.

Спорно в закона за концесиите е отпадането на колективния контрол и даването право на заместник-министри и кметове да се разпореждат с решения за даване на концесии, каза народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров по време на обсъждането. Рисковете се повишават от съмнителни и нелицеприятни хватки, добави Димитров, цитиран от БГНЕС.

Една от целите на законопроекта е да въведе в националното законодателство изискванията на Директива 2014/23 относно възлагането на договори за концесии, отговори участващата в заседанието на икономическата комисия Мариана Славкова - експерт в Дирекция „Икономическа и социална политика” в Министерски съвет. Става дума за концесиите за строителство, за услуги и за ползване, а обхватът на концесиите е разширен. По думите й се запазва контролната функция на колективните органи – МС и Общински съвет, които одобряват най-съществените решения на концедентите. Това е решението за откриването на процедурата, за прекратяването и за изменения и прекратяване на концесионните договори, посочи тя.

Мартин Димитров обаче коментира, че не е получил задоволителен договор и от МС не са опровергали съмненията му, затова е и гласувал „въздържал се” за законопроекта. Несъгласия и съмнения изказаха по време на заседанието на икономическата комисия и от други организации, имащи отношение към текста на закона

"Питам ви така ще се процедира, ако примерно местна такса "битови отпадъци" се даде и се предостави като възможност да бъда събирана от концесионера", каза от своя страна Димитър Байрактаров, депутат от ПГ на Патриотичен фронт, цитиран от БНТ.

"Зелените": Предлаганият ни Закон за концесиите е опит за скрита приватизация

Предложеният законопроект на Закона за концесиите е опит за скрита приватизация. Това се казва в позиция на "Зелените" по отношение на ...

Същевременно Чавдар Пейчев, депутат от ПГ на "БДЦ- Народен съюз" каза: "Вие имате ли икономически анализи, които да доказват и обосновават това от един срок между 45 - 50 години за една концесия. Няма таван, който да е сложен". 

"Инвестициите, които ние правим в разработването на находището, в промяна на сондажа, в изграждане на бутилиращо предприятие, мощност, инфраструктура, налагане от на проекта на пазара, предполагат един по-дълъг период на концесиониране", обясни в отговор Жана Величкова от Асоциация на производителите на безалкохолни напитки.

Проектът на Закон за концесиите урежда основните принципи и правила, свързани с подготовката, провеждането и приключването на процедурите, изпълнението и контрола по концесионните договори, както и необходимите действия по планирането им. С проекта на нов ЗК се въвеждат изискванията на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 г. за възлагане на договори за концесия, при отчитане на спецификата на националното законодателство и на традиционните за него решения относно концесиите, публично-частното партньорство, управлението на/разпореждането с държавната и общинската собственост, практиката и досегашния опит в областта на концесиите. 

Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и изменя законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии, с цел създаване на предпоставки за изпълнение на новия закон. 

Резултатите от прилагането на новия Закон за концесиите се очаква да бъдат насочени основно към разширяване на възможностите за използване на концесията като форма на публично-частно партньорство за създаване на публични ресурси, блага и услуги при високо качество и ползи както за публичния и за частния сектор, така и за обществото като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество