X
 
 

Заместник-държавен секретар на САЩ идва в София по повод енергийната диверсификация

1223 3
photo of Заместник-държавен секретар на САЩ идва в София по повод енергийната диверсификация
Снимка: Gettyimages.com
Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан ще пътува от 12 до 20 декември в Европа, като няма да пропусне и София, където ще бъде на 14 декември. У нас той ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на България и за регионалната стабилност, предаде БГНЕС.

Обиколката на Съливан включва Братислава, Виена, София, Сараево, Скопие и Варшава.

Рекс Тилърсън отстъпи правомощията си на Джон Съливан

Първият заместник на държавния секретар на САЩ Джон Съливан временно ще изпълнява функциите на ръководител на Държавния департамент док...

Днес в Братислава Съливан ще подчертае важността на двустранните отношения между САЩ и Словакия и ще призове висши словашки официални лица да използват предстоящото си председателство в ОССЕ за укрепване на реакцията на организацията срещу "агресията на Русия в Европа". Докато е в Братислава той ще обсъди модернизацията и сътрудничеството в областта на отбраната.

Утре във Виена американският дипломат ще изрази благодарността на Съединените щати за приноса на Австрия към сътрудничеството в областта на сигурността в Афганистан и Западните Балкани и ще подчертае пред висшите служители необходимостта от противодействие на иранските и руските злоумишлени дейности. Независимо от продължаващите безпокойства от дестабилизиращата дейност на Русия във Виена той ще води и международен диалог за борба с тероризма с руския заместник-министър Сиромолотов, за да проучи областите, в които сътрудничеството може да бъде от полза за сигурността на американския народ и за предотвратяване на бъдещи терористични атаки, гласи информация на сайта на американския Държавен департамент за предстоящата визита.

В София Съливан пристига в петък. Той ще се застъпи за оперативно съвместими системи на НАТО и ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на страната ни и за регионалната стабилност.

На 16 декември в Сараево, Босна и Херцеговина, той ще призове висшите държавни служители да запазят стабилността в страната и да продължат реформите и пътя си към Запада. Той също така ще окуражи лидерите на религиозните общности в страната да продължат диалога и да насърчат помирението в следвоенната среда.

БСП: АЕЦ "Белене" е необходим проект за България, но се развива бавно

„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ „Белене“. Мин...

Посещението на Съливан в Скопие на 18 декември ще бъде посещението на представител на Държавния департамент на най-високо равнище в Македония от 2001 г. насам. Той ще обсъди с македонските политици регионални въпроси и ще поощри висшите служители да продължат реформите, тъй като страната работи за изпълнение на Договора от Преспа .

И накрая, на 19 декември заместник-държавният секретар ще пристигне във Варшава, където ще потвърди ангажираността на Съединените щати към НАТО. Той ще поздрави лидерите на Полша за ангажимента на страната за споделяне на тежестта в областта на отбраната и ще аплодира усилията за постигане на напредък в енергийната сигурност, като ще отбележи споделената загриженост по проекти като "Северен поток 2".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Допълнение 2 Допълнение преди 8 месеца Профил на трол?
  Заместник-държавен секретар на САЩ идва в София по повод енергийната диверсификация, която вероятно ще се изрази в натиск да не се продължава Турски поток през България а да се доставя американски втечнен газ чрез терминала в Александрополус.Преди време гостуването на трима американски сенатори в България доведе до спиране на строителството на Южен поток от правителството на Орешарски, подкрепяно виж още ›› от БСП.
 • Гай Турий 1 Гай Турий преди 8 месеца Профил на трол?
  И кво, поредният жидоянки ще заповядва на мутрите да се скрият не мислят за газови тръби от Русия, а само за техни от Александруполи?! Предателят Винету ще се подчини ли пак безпрекословно?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Пеераса от село Банкя пак ще надива високопоставен дудул! Може и да пошпаклова устно, сега му е паднало.
  : 0 !