Заместник-държавен секретар на САЩ идва в София по повод енергийната диверсификация

2761
Заместник-държавен секретар на САЩ идва в София по повод енергийната диверсификация
Снимка: Gettyimages.com

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан ще пътува от 12 до 20 декември в Европа, като няма да пропусне и София, където ще бъде на 14 декември. У нас той ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на България и за регионалната стабилност, предаде БГНЕС.

Обиколката на Съливан включва Братислава, Виена, София, Сараево, Скопие и Варшава.

Рекс Тилърсън отстъпи правомощията си на Джон Съливан

Първият заместник на държавния секретар на САЩ Джон Съливан временно ще изпълнява функциите на ръководител на Държавния департамент док...

Днес в Братислава Съливан ще подчертае важността на двустранните отношения между САЩ и Словакия и ще призове висши словашки официални лица да използват предстоящото си председателство в ОССЕ за укрепване на реакцията на организацията срещу "агресията на Русия в Европа". Докато е в Братислава той ще обсъди модернизацията и сътрудничеството в областта на отбраната.

Утре във Виена американският дипломат ще изрази благодарността на Съединените щати за приноса на Австрия към сътрудничеството в областта на сигурността в Афганистан и Западните Балкани и ще подчертае пред висшите служители необходимостта от противодействие на иранските и руските злоумишлени дейности. Независимо от продължаващите безпокойства от дестабилизиращата дейност на Русия във Виена той ще води и международен диалог за борба с тероризма с руския заместник-министър Сиромолотов, за да проучи областите, в които сътрудничеството може да бъде от полза за сигурността на американския народ и за предотвратяване на бъдещи терористични атаки, гласи информация на сайта на американския Държавен департамент за предстоящата визита.

В София Съливан пристига в петък. Той ще се застъпи за оперативно съвместими системи на НАТО и ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на страната ни и за регионалната стабилност.

На 16 декември в Сараево, Босна и Херцеговина, той ще призове висшите държавни служители да запазят стабилността в страната и да продължат реформите и пътя си към Запада. Той също така ще окуражи лидерите на религиозните общности в страната да продължат диалога и да насърчат помирението в следвоенната среда.

БСП: АЕЦ "Белене" е необходим проект за България, но се развива бавно

„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ „Белене“. Мин...

Посещението на Съливан в Скопие на 18 декември ще бъде посещението на представител на Държавния департамент на най-високо равнище в Македония от 2001 г. насам. Той ще обсъди с македонските политици регионални въпроси и ще поощри висшите служители да продължат реформите, тъй като страната работи за изпълнение на Договора от Преспа .

И накрая, на 19 декември заместник-държавният секретар ще пристигне във Варшава, където ще потвърди ангажираността на Съединените щати към НАТО. Той ще поздрави лидерите на Полша за ангажимента на страната за споделяне на тежестта в областта на отбраната и ще аплодира усилията за постигане на напредък в енергийната сигурност, като ще отбележи споделената загриженост по проекти като "Северен поток 2".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com