Започна възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София

1931
Започна възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София

Започна възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата.

На нея присъстват държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, началникът на отбраната ген. Стефан Янев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ГС на БСП Калоян Паргов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и стотици граждани, които носят трибагреници и портрети на Апостола.

Герджиков: Вълнувам се всеки път, когато става дума за тефтерчето на Левски

Вълнувам се всеки път, когато става дума за тефтерчето на Левски, в което той най-чинно е записвал всяка стотинка, която е харчил за на...

Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата, отбелязва "Фокус".

Днес се навършват 144 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола.

На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет. Един светец, напуснал църквата, революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство с всички народи, борец за национална свобода, който не се опитва да ограничи свободата на другите, пише още БГНЕС.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.

България плаче за Дякона. Трогателни думи на един учител за Левски

Все по-често си мисля за мечтите. За какво мечтаем днес, за какво мечтаят децата ни, имаме ли изобщо мечти? Разбираме ли ние, днес сле...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com