Заради коронавируса: Пътуваме без ограничения само до седем страни от Евросъюза

9640
Заради коронавируса: Пътуваме без ограничения само до седем страни от Евросъюза
Снимка: iStock

Зимната ваканция за коледните и новогодишните празници е възможна само в 7 страни от Европейския съюз. Това сочат данни от Интерактивната карта за пътувания на Министерството на външните работи, пише Монитор. Отрицателен PCR тест или карантина пък ще са ни необходими, ако решим да пътуваме до останалите 19 държави-членки.

Свободно можем да потеглим единствено към Белгия, Полша, Португалия, Франция, Швеция, Латвия и Люксембург. Във Франция можем да отседнем само срещу декларация за липса на симптоми на COVID-19. Подобна е и ситуацията в Белгия – за да прекара празниците в страната, всеки нашенец трябва да попълни анкетна карта, която помага на властите на преценят какво е здравословното му състояние. На база отговорите пък може да се препоръча карантина или туристът да бъде изпратен на тест. Това обаче беше довчера - Белгия вече иска задължителен PCR тест за всички идващи. Регистрационна форма се изисква и за всички чужденци, които влизат на територията на Латвия. При пътуването си до Литва също трябва да попълним е-декларация, но и да изберем между 10 дни карантина или PCR тест.

Ръст на новите случаи, над 100 000 са вече оздравелите от коронавирус у нас

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. За 21 декември са отчетени 1 277 нови ...

В 3 пъти повече страни сме в “черен списък“ и не можем да пътуваме свободно. В Австрия, ще трябва след пристигането си да останем 10 дни в изолация като най-рано на петия ден имаме възможност да се подложим на PCR тест. Наскоро съседна Румъния също въведе ограничения за българите, влизащи в страната, като там е предвидено да останем под карантина в рамките на 14 дни. Ако пък престоят ни е по-кратък от 3 дни, властите ще ни поискат отрицателен PCR тест без да бъдем изолирани.

В случай че сме решили да прекараме зимната си ваканция в Словакия, Хърватия, Чехия, Малта или Испания можем да разчитаме единствено на негативен резултат от PCR изследване за влизане в страната. За почивка в Словения по време на празниците пък можем да избираме между 10-дневна домашна изолация или тест за COVID-19. За четири от страните карантината е задължителна за българските граждани, пристигащи там. За Нидерландия тя е от 10 до 14 дни, Германия (10 дни), Естония (14 дни) и Ирландия (14 дни).

Едни от най-сериозни ограничения за българите въвеждат Италия и Гърция. Изискванията за влизане в южната ни съседка включват отрицателен PCR тест и 3 дни задължителна карантина. На границата можем да бъде подложени и на бързо изследване. Почивката на територията на Ботуша пък е възможна срещу 14-дневна карантина и предоставяне на отрицателен PCR или антигенен тест.

Честването на коледните и новогодишните празници пък се оказва напълно невъзможно в Унгария, Финландия, Дания, Кипър. До тези държави от ЕС можем да пътуваме само при определени условия, сред които наличието на постоянен адрес, лечение или обучение.

Нови по-строги правила при пътуване до Германия от България

От Министерството на външните работи (МВнР) разпространиха предупреждение към българските граждани да се въздържат от пътувания до Герм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com