X
 
 

Заради водната криза жители на Омуртаг ще блокират пътя Варна - София

34170 2
Заради водната криза жители на Омуртаг ще блокират пътя Варна - София
Снимка: БГНЕС

Заради безводието в Омуртаг жителите на града се заканиха да блокират през двата почивни дни пътя Варна - София за един час по обяд.

В интервю за Дарик Петър Чечев - един от организаторите на акцията, покани на протеста и главния прокурор Сотир Цацаров, на когото местните искат да предадат документи за нарушения и злоупотреби, заради които хората в Омуртаг от години са на воден режим. Проблемът с безводието в Омуртаг може да бъде решен окончателно до края на 2014 година, потвърди и областният управител на Търговище Емел Расимова.

Районната здравна инспекция правела редовни проби, за да не се стигне до епидемии или болести заради водния режим в общината.

И строящата се в момента ВиК инфраструктура в Омуртаг може да не отговаря на изискванията, заяви по Дарик регионалният министър Десислава Терзиева.

Тя обясни, че е изградена част от водопровода, върху която не са направени 72-часови задължителни проби. "Това е така, защото другата половина от тръбите не са готови. След като до края на годината нещата са готови, има огромна вероятност съоръженията да не са направени качествено, като министерството ще осигури пари за експертиза", добави Терзиева.

"При Омуртаг е построена част от водопровода, която е приета с Акт 15, не са направени т.нар. 72-часови проби. След което общината започва да строи другата част, за да довърши водопровода. И сега в края на годината, когато завърши проектът на общината, ще можем да направим тези 72-часови проби", обясни министърът.

Тя добави, че на практика един цял град остава без вода, като ВиК дружеството обещало до петък вечерта да пусне вода в Омуртаг. "Проблемът тук е много по-голям, има нужда от средства и ако този водопровод не проработи, трябва да се направи експертиза за сметка на нашето министерство", каза още Терзиева. Тя уточни, че има съмнения, че дори новият водопровод е така направен, че по него може и да не бъде пусната водата.

Водата в Омуртаг ще бъде пусната за няколко часа утре

Утре, 18 октомври, Омуртаг ще има вода, макар и не през целия ден. Това реши днес кризисният щаб, заяви областният управител на Тъ...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 6 години Профил на трол?
    Ако всички българи не се обединим, и не свалим марионетното московско правителство на продажния бобовдолски селянин Орешарскир не само вода, а и ток няма да имаме!
  • сако 1 сако преди 6 години Профил на трол?
    ДОГАН ЕФЕНДИ НАЛИ СТАНА ИНЖЕНЕР ВЗЕМА 1.5 милион ХОНОРАР ЗА ЦАНКОВ КАМЪК.ПИТАЙ ТЕ ГО НЕГО ДПС КЪДЕ СА ПАРИТЕ.КРАДЦИ КРАДЕ СЕ.
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...

Последно в Актуално