Засади ме, ако можеш

1341
Засади ме, ако можеш
Снимка: Нестле България

Идеалният момент да засадим дърво е преди 20 години, а следващият най-подходящ е тази събота в "Новата Гора на София 2 - с. Негован.  

Ако да посадите дърво не е в списъка ви с приятни начини да прекарате уикенда , все още има време да промените решението си и следващите редове ще опитат да ви помогнат за това.

Да посадим дърво, освен че е лесен начин да се почувстваме полезни и да направим добро, също може да бъде много приятно забавление за цялото семейство, както и възможност за интересни нови запознанства.

Какво ще ви се случи ако решите да посветите част от съботния ден на засаждане?

Първо, ще се събудите с усещането, че ви предстои нещо различно и това ще направи вкуса на първата глътка сутрешно кафе и закуската съвсем друг.

След това ви очаква приятна разходка извън града като за целта няма нужда сами да стигнете до село Негован, а можете да използвате осигурения от организаторите на инициативата “Залесяваме активно” транспорт.

Веднъж стигнали на място, ще усетите свежестта на есенния ден и удоволствието да дишате с пълни гърди чист въздух. Усмихнати млади хора ще ви посрещнат с музика, освежаващи напитки и ще ви снабдят с всичко необходимо, за да започнете вашата активна събота.

Ако сте с деца, не ги мислете - за тях има специални организирани на място игри и забавления с аниматор и талисманът на футболен клуб ЦСКА 1948 - лъвчето Арми. Естествено, темата на всички детски активности също ще е свързана с любовта към природата и уменията да се грижим за нея.  

Какво ще правите вие докато децата играят?

Ако вашите баби не са ви казвали, то ние ще ви споделим, че лопатата е един от най-старите и изпитани фитнес уреди. Засаждането на дърво натоварва активно всички мускулни групи като едновременно работите за гръб, бицепси, ханш и бедра. Така без да усетите, засаждането на 10 фиданки, се равнява на 1 час активна тренировка в залата.  

Не мислете, че да посадите дърво е лесна работа. За да е успешно начинанието първо е необходимо да засадите правилното дърво на правилното място с правилната нагласа, защото дърветата усещат вашата енергия.

Фиданките от дъб цер са най-подходящи за терена край село Негован, така че това е свършено. Мястото и почвата са предварително обработени, което също е от съществено значение за правилното залесяване. Сега вече вие сте на ход.  

Три са основните правила, които да съблюдавате, за да бъде вашето дърво здраво, силно и дълголетно.

Първото е как да изкопаете дупката. Тя не трябва да е нито плитка, нито много дълбока. Лесен начин да разберете дали вашата дупка е с правилния размер е след като я изкопаете да сложите дръжката на лопатата върху нея и да премерите - върхът на корените на вашата фиданка трябва да е на нивото на дръжката на лопатата.

Второто правило е свързано именно с корените на фиданката ви - преди да я засадите ги раздвижете и ги отделете един от друг с ръце, за да могат да проникнат по-добре в почвата. Последното правило е свързано със закопаването на дръвчето - важно е да сложите достатъчно количество мулч. Какво е мулч, ще попитате вие - това е допълнителен материал - може да е естествен или специално създаден, с който укрепвате вашето дърво.

Добър естествен мулч са малките камъчета, сухи пръчки и листа. Мулчът помага да се запази влажността и корените на фиданката да се захванат здраво в почвата. След това закопавате като опитвате да елиминирате всички въздушни джобове, утъпквайки много добре почвата около вашето дърво. Най-лесно и ефективно това става с подскоци, подобни на тези при разгряване за тренировка.

Сега вече вашата работа е свършена и можете да минете към следващата фиданка, а междувременно да се подкрепите с нещо вкусно и сладко, каквото ще намерите в изобилие тъй като организатор на инициативата “Залесяваме активно” е Нестле България.

Разбира се, засаждането на вашата фиданка е само началото, след това тя изисква постоянни грижи, за да израсте здраво дърво, така че,  засаждайки днес вашето дърво, вие предавате щафетата на следващите ентусиасти, които ще го поливат и отглеждат. Защото, както всяка грижа, и тази за дърветата, е най-ефективна, когато е споделена.  

И все пак, какво освен удовлетворението от една добре прекарана събота, ще донесе вашето усилие?

Според последното проучване на професор Том Краутър от Лесотехническия университет в Цюрих, залесяването е най-мощното оръжие в борбата с климатичните изменения. Защото зависи от волята на всеки един от нас, достъпно е и е най-евтината възможна алтернатива да намалим вредните емисии. Да, всеки от нас може да въздейства активно.

Каква по-удовлетворяваща мисъл за съботния ден? 

Повече информация за "Новата Гора на София 2” - с. Негован, проект на Столична община, и инициативата “Залесяваме активно” на Нестле България може да намерите във Фейсбук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com