Застаряваме бързо и интензивно

11456
Застаряваме бързо и интензивно
Снимка: БГНЕС

Прогресивното влошаване на демографската ситуация у нас е отдавна известен проблем. Оказва се обаче, че нещата са дори по-зле, отколкото предполагаме. България е една от страните в света, в които населението застарява най-интензивно. Средната възраст на населението е над 42 години, което е доста висока възраст, а и бързо се увеличава. Това сочат данни на мащабно изследване на Института за изследване на населението и на човека /ИИНЧ/ към БАН, предаде БГНЕС.

България е на челно място в света по смъртност при жените, а при мъжете е на едно от първите места. В същото време всеки втори мъж над 60 годишна възраст е под риск на бедност, а при жените над тази възраст процентът е малко по-малък.

Това, че населението ни се топи се знае, но целта на изследването е управляващите, които и да са те да имат научна база, върху която да формулират определени политики, заяви Антоанета Христова, директор на института. Изследователите, участвали в проучването са единни, че демографските проблеми трябва час по-скоро да залегнат и в стратегиите за дългосрочно развитие на различните сектори. Оказва се, че до сега управляващите са изписали 140 стратегии в различни сектори, но в нито един от тях не е залегнал анализ, подготвен от учените от БАН.

Населението на България старее. У нас това се приема като проблем, но може да бъде възприето като възможност, както правят общества на запад, твърди Стоянка Черкезова. Според нея хората във висока възраст може да бъде предизвикателство за бизнеса - той може да се преориентира по отношение на това, което те биха могли да ползват като потребители. Освен това възрастните хора имат потенциал на работна ръка. Те имат съзнание и опит, които е са характерни за младите, смята Черкезова. Проблемът с ниската раждаемост също трябва да бъде решен с бърза промяна на политиките, смятат учените. Целта на изследването е да се наблюдават процесите. Нацията ни се топи и заради голямата миграционна вълна, при която страната ни напускат предимно млади хора. Данните посочват, че те са около 1.3 милиона души.

Според проф. Илонка Томова демографските проблеми пораждат редица социални, на които не се обръща достатъчно внимание. Освен това има и процеси, които остават встрани от общественото внимание, а те имат също сериозни последствия. В последните години жени от Южна България търсят с цел брак мъже от Африка и Близкия Изток, заминават за там женят се, а след година-две се развеждат. Сега са започнали да се завръщат в България сами с децата си и тук се десоциализират. В момента се завръщат и големи групи проституиращи в Западна Европа жени, посочи проф. Томова, като подчерта, че тези процеси са сериозни и трябва да залегнат в програми за превенция.

Демографската криза е пряко свързана с икономическото и социално развитие на страната. Затова тя не може да бъде подминавана от представителите на което и да е правителство, каза проф. Пенка Найденова.

Намаляваме с почти 40 хил. души на година

Към 31 декември 2013 г. населението на България е 7 245 677 души, което представлява 1,4% от населението на Европейския съюз. В сравн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com