"Зелените" срещу идеята на Ангелкова да забрани предлагането на нощувки през онлайн платформи

1628
"Зелените" срещу идеята на Ангелкова да забрани предлагането на нощувки през онлайн платформи
Снимка: БГНЕС

Българското правителство става опасно за свободната конкуренция и цифровата икономика не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Това заявяват в разпространена до медиите декларация от партия "Зелените".

Те уточняват, че са провокирани от идеята на министъра на туризма Николина Ангелкова да се направи нов европейски регламент, който да забрани предлагането на апартаменти през онлайн платформи като booking.com, аirbnb.com и rooms.bg.

Ангелкова: Спекулира се с информацията за Пирин

"Спекулира се с информацията за Пирин. Абсурд е 48% от територията на парка да се застрои. Това са София и Пловдив взети заедно." Това ...

Преди седмица тя обяви, че около 40% от българските хотелите в booking.com отсъстват от регистъра, поддържан от Министерството на туризма. Изказването ѝ дойде след обсъжданите на заседание на министрите от ЕС идеи за регулации на т.нар. споделена икономика. Според нея има нелоялна конкуренция спрямо хотелите, които са на светло, инвестират в поддръжката на категорията си и гарантират определено ниво на услугите.

"Зелените" съпоставят случая с този от 2015 г., когато второто правителство на Бойко Борисов забрани използването на таксиметровата услуга "Юбер" (Uber). От партията твърдят, че идеята на Ангелкова съвпада с друго нейно предложение - за административно определяне на цените на хотелските услуги, както "и с цялостната политика на правителството за монополизиране на цели отрасли в полза на приятелите на властта".

"Забрана за онлайн резервации в апартаменти (практика, която е широко застъпена по целия свят) ще доведе до напълно излишно строителство на нови хотели, което ще утежни по абсолютно непазарен начин проблема с презастрояването", пише още в декларацията на "Зелените".

От партията настояват правителството да не взима под внимание предложението на Ангелкова. Те подчертават, че данъците при онлайн резервации и директна продажба на хотелски услуги трябва да са еднакви, за да се гарантира, че всички играчи на пазара са поставени под общи правила.

Приходите от международен туризъм през 2017 г. надминават тези от рекордната 2016 г.

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3% повече спрям...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com