Земеделският министър за сечта до "Витошко лале": Не било сеч, а повреждане

5453
Земеделският министър за сечта до "Витошко лале": Не било сеч, а повреждане
Снимка: БГНЕС

Няма незаконна сеч в местността „Меча поляна“ на Витоша. Това обяви земеделският министър Десислава Танева по време на днешния парламентарен контрол.

От думите на Танева излезе, че в случая, който нашумя на 10 ноември тази година, всъщност става въпрос за „повреждане на фиданки“. С тежка техника били „стъпкани“ 430 фиданки, от които само 105 били залесени с доброволен труд, организиран през 2014-та година от Природен парк „Витоша“. По случая са наказани директорът на Югозападното горско стопанство – с глоба в размер на месечната му заплата, както и старшият лесничей, който е уволнен. Горският инспектор, отговарящ за конкретния регион, е с последно предупреждение за уволнение и е преместен на друга работа. На 21 ноември пострадалата местност вече била отново залесена – със смърч, бук и бял бор. Проверката по случая обаче продължава, като се разпитват служители от дирекцията за управление на Природен парк „Витоша“.

На кого са машините, секли на Витоша - отговор още няма

Кой е собственикът на техниката, използвана за поголовната сеч до "Витошко лале"? Отговор на този въпрос все още няма, въпреки че вече ...

Припомняме, че сигналът беше подаден от неправителствената коалиция „За да остане природа в България“, водена от бившия директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев. Природозащитнциите посочиха, че става въпрос за незаконна сеч до „Витошко лале“ с цел прокарване на ски писта. Говореше се за пострадали 20 декара гора. Горе-долу от месец икономистът Владимир Каролев разпространява платен пост във Facebook, с който пита природозащитниците защо не говорят за проблемите с корояда във Витоша, които били основната причина за обезлесяването. В множеството отговори до Каролев има и такъв от еколог, който посочва, че обезлесяването е процес, зависещ от много фактори и най-вече каквато и да е промяна на вековни гори.

В отговора си пред парламента Десислава Атанасова заяви, че още през 2009 година горското стопанство залесило пострадалия район – след смерч от 2001 година и заради корояд, който унищожавал дърветата, а през миналата година доброволци засадали още 5000 фиданки по проект по Оперативна програма „Околна среда“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...