Злоупотребява ли се с данните на подписалите се за референдума?

22562
Злоупотребява ли се с данните на подписалите се за референдума?
Снимка: БГНЕС

Дали личните данни на гражданите, които са се подписали на подписката за референдум за изборна реформа, се използват с користни цели – това е един от въпросите, около които се заговори в последните дни. Днес стана ясно, че Институтът за модерна политика е отправил по реда на Закона за достъп до обществена информация официално запитване до Комисията за защита на личните данни дали инициативният комитет за национален референдум с председател Георги Близнашки е подал заявление за регистрация като администратор на лични данни.

Съгласно Закона за защита на личните данни и практиката на Комисията, инициативните комитети следва да подадат заявление за регистрация и да създадат предписаната от закона организация за работа с лични данни преди стартиране на дадена подписка.

Професор Георги Близнашки: Управляващите се страхуват и от сянката си

Вчера България беше разтърсена от нова битка по остта парламент-президент. Правната комисия в Народното събрание, която е оглавявана от...

Напоследък в публичното пространство се появиха съмнения дали не се злоупотребява с личните данни на граждани, съхранявани от общините. Те са породени от заявеното от кметове на партия ГЕРБ ангажиране в събирането на подписи, както и от недостатъчно публичния начин на събиране на подписката – по данни от гражданско наблюдение и медийни публикации голяма част от обявените от инициативния комитет пунктове за събиране на подписи на обществени места в действителност не са функционирали.

В тази връзка Институтът за модерна политика ще настоява след внасянето на разглежданата подписка държавните органи да осигурят възможност гражданите да проверят дали личните им данни не са използвани без тяхно знание. За целта може да се използва процедура, сходна със заложената в новия Изборен кодекс за гарантиране на достоверността на подписки за регистрация на партии и коалиции в ЦИК.

При подписването за референдума човек попълва имената си, ЕГН, адрес.

Интервюто на Георги Близнашки за Actualno.com прочетете тук.

Плевнелиев: Правната комисия на парламента обслужва задкулисието

Това, което реши Парламентарната комисия по правните въпроси за предложението му за референдум относно изборния процес, е проява, обслу...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com