Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зърнопроизводителите се оплакват, че държавата не изкупува зърно за държавния резерв

26 май 2022, 08:46 часа • 1515 прочитания

Държавата не е започнала изкупуване на зърно за държавния резерв. Това заяви пред БНТ Костадин Костадинов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него държавата трябва да помогне при вноса на петрола. Помощта на държавата към частните лица, на нас не ни върши работа. Ние сме дали предложения по отношение на горивото за отпускане на 100% от акциза, изтъкна Костадинов. 

Ставката от 0% ДДС върху хляба зърнопроизводителите не ги касае. С нулевата ставка голяма част от хлебарите ще излязат на светло, като има много такива, които работили на сиво, добави Костадинов. 

Костадинов не знае какъв е проблемът, като се направил опит от страна на правителството, който е неуспешен. През месеците март-април зърнопроизводителите имали затруднения, когато бил пикът на цените навън, като в страната се създал хаос - производители на зърно преминали в търговци. В момента състоянието на пшеницата в България е относително добро, посочи Костадинов. 

Очаква се добра реколта на пшеница през настоящата година. Като приберем ще видим, изтъкна Костадинов и добави, че докато не влезе  зърното в хамбарите, нищо не е сигурно. Около 400 евро на тон е цената на пшеницата. Цената на пшеницата се формира на база очаквани количества в целия свят. Пазарът на зърното е борсов международен пазар и няма варианти за други неща, които реално определят цената. Тук пазарът определя цената и Костадинов не вижда проблем в това. Цената, която се  формира е формирана на база високите разходи, посочи той. 

Още: Държавата засега не може да осигури купуване на зърно

 

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес