200 COVID адреса за Спешната помощ в София за последното денонощие

3156
200 COVID адреса за Спешната помощ в София за последното денонощие
Снимка: БГНЕС

Ние сме във война, в една реална война. Звучи ми сериозно да впрегнем всички възможни ресурси, за да можем да се справим с пандемията. Така коментира идеята на здравния министър проф. Костадин Ангелов възможността таксита и частни линейки да превозват пациенти с коронавирус до болниците Катя Сунгарска, говорител на Столичната спешна помощ.

Днес той ще се срещне с всички собственици на частни линейки в София и с таксиметрови компании, за да се осигури превоз за COVID пациенти. По информация на проф. Костадин Ангелов на територията на столицата оперират около 100 такива линейки. За това съобщи още в петък здравният министър. „Идеята е тези хора да бъдат максимално бързо доведени до лечебните заведения.“, обясни тогава той.

Коронавирусът ли е краят - и на какво?

Добро утро, добър ден, и днес ли ще мрем?! Всяка сутрин се събуждаме и на практика първото, което чуваме в последните месеци е, че наб...

Пред колапс ли е Спешната помощ в София? Защо се бавят линейки?

Нашият ресурс не стига от доста години и това е широко известно. Имаме много тежък кадрови дефицит. Едно е когато си в кабинета – на защитено, светло и топло, друго е като се качиш в линейката и не знаеш – къде отиваш и дали ще се върнеш жив от там, каза тя.

Не за 14 часа (бел.ред забавяне на линейка) не можем да говорим, но 5-6-7 часа – да. Това е изключително много време, само че когато нямаш кой да го изпълни, омагьосаният кръг започва да се върти твърде бързо, обясни Сугарска.

Защо недостигат линейки? Какъв е протоколът при COVID-19?

Нашите линейки през това време са на други адреси. На предното дежурство имаме 200 ковида, от тях – 16 хоспитализации. За да се изпълнят само ковид адресите, без да броя останалите спешни случаи, които не спират, трябва един екип да отиде на 4 или 5 адреса. Ако вие сте съгласен линейката да дойде при вас и да прегледа за 2 минути, без да ви обърне внимание и да ви окаже медицинска помощ – става. Само че така е безсмислено. Екипите са по адреси. Имаше медицински стандарт, който казва, че на един адрес екип може да престои около 1 час, в зависимост от състоянието. Така че представете за какво става въпрос. И напомням, че след всеки COVID адрес – екипът се прибира и обеззаразява, както и линейката, защото ние не сме в болница със заразена среда, а отиваме на място – не можем да занесем зараза в даден вход. Това коства между 50-60 минути, обясни Сунгарска.

И принц Уилям се е заразил с новия коронавирус

Херцогът на Кеймбридж принц Уилям e бил заразен с коронавируса през април, съобщиха източници от двореца Кенсингтън пред BBC, предаде Б...

Обикалят ли болниците, за да търсят свободни легла?Да, от известно време, въпреки че в събота вечерта до много късно здравният министър, д-г- Гелев и директорите на болници са успели да впрегнат максимум ресурс и да отворят 100 легла, така че следващата смяна работеше много по-спокойно.

Когато се вземе пациент в тежко състояние се взима и второ мнение от Координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Там има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка - къде колко легла има. Но тези легла са 1-2. И се случва, за съжаление, докато стигне линейката до болницата, тези легла да са запълнени. Случва се това за съжаление, коментира говорителката на Спешната помощ.

Осигуряването на легла във всяка болница, каквото е последното разпореждане, е процес, каза Сугнгарска, признавайки реално, че не всяка болница все още има осигурени такива.

Спешна помощ е отишла на адреса на починалото 33-годишно момче, което загина чакайки свободно легло. Отидохме, за да констатираме смъртта му. За съжаление - 4 или 5 часа по-късно, не мога да потвърдя със сигурност, каза още Сунгарска. 

Не викайте линейка от паника!

Спад в броя на заразените с коронавирус, 19 души са починали за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент положителни тестове. За 1 ноември откритите ...

"Всички казват едни и същи симптоми – висока температура, задух и посиняване. Отиваме и виждаме, че това не е така. Хората се паникьосват и ни викат за домашен преглед. Когато се излъже по телефона, тогава друг, който е наистина в тежко състояние, седи и чака. Мерките не са, за да ограничаваме нечии права, а за да пазим собствените си права. И второ – когато извикаме линейка за 37,5, да си дадем сметка, че някой друг се нуждае повече", заяви говорителят на Спешното звено.

На финала тя призова да се носят маски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София