200 млн. за ремонт и поддръжка на улици в София: Ясно е кой печели

3040
200 млн. за ремонт и поддръжка на улици в София: Ясно е кой печели
Снимка: БГНЕС

Вече е известно кои ще са фирмите, които ще поддържат и ремонтират улиците и тротоарите в София. Съответната информация е публикувана в регистъра на с конкурсите. Общата стойност на обществените поръчки за следващите 4 години е 200 200 000 лева без ДДС.

Детайлите

Процедурата по осигуряване на изпълнителите стартира преди година, като столицата беше разделена на седем зони, които обединяват по няколко района. Всеки участник в търга можеше да кандидатства за една зона, напомня в. "Сега".

Още: Денков посочи защо се бавят големите проекти и кой има интерес (ВИДЕО)

Ясно е кои ще са отговорните изпълнители за 5 от 7-те района.

Зона 2, включваща районите "Банкя", "Красна поляна", "Красно село" и "Овча купел", се печели от консорциума "Зона 2", в който влизат фирмите "Автомагистрали София" ЕООД, "Инжстройинженеринг" ЕООД и "Трилиум инженеринг" ЕООД. Името на "Автомагистрали София" нашумя през 2021 г. около разкритията, че при строителството на магистрала "Хемус" по време на последния кабинет на Бойко Борисов, което по документи се извършваше от държавната "Автомагистрали", са сключени множество договори с частни фирми. Сметната палата излезе с информацията, че държавното дружество е сключило три контракта именно с "Автомагистрали София". Съгласно договора си със Столична община обединението около тази фирма ще получи 28,1 млн. без ДДС при същата прогнозна стойност на търга. За Зона 2 кандидатства още и компанията "РаТек" ООД, която обаче е отстранена.

Улиците и тротоарите в Зона 3, включваща "Връбница", "Възраждане", "Илинден" и "Люлин", ще се ремонтират от обединението "София Зона 3 2022". В него влизат "Нивел строй" и "Констрол". "Нивел строй" също е сред фирмите, които във времената на доминация на ГЕРБ печелят доста обществени поръчки. Тя е регистрирана в Брезник през 2006 г. и дълго време не е във фокуса на общественото внимание. В последните години обаче договорите ѝ с държавата стават многомилионни, собственик е Велко Руйков. Договорът на консорциума със Столична община е на стойност 30,5 млн. без ДДС и е с продължителност до края на юли 2027 г. В битката за Зона 3 обединението около "Нивел строй" е предпочетена пред консорциума "Трета зона 2022" с участници "Геострой" АД, "Пътстрой" АД и "Комунал инженеринг" ООД. "Геострой" е част от холдинга "Геотехмин" на бизнесмена Цоло Вутов.

Победител в Зона 4 ("Надежда", "Нови Искър" и "Сердика") е консорциумът "Виа Строй", включващ софийската фирма "Виа конструкт груп" ЕООД и "Пътно строителство Европа" ЕООД. "Виа Строй Груп" също е измежду компаниите, които печелят обществени поръчки там, където ГЕРБ управлява. Дружеството е посочено в известната Черна книга на правителствените разхищения. През 2018 г. то ремонтира 600-метровата шуменска улица "Тича" по европейски проект, за което получава 2 млн. лв., пише в нея. 4 г. по-късно улицата пропада, като се оказва, че част от дъждоприемните шахти не са свързани с канализацията, а на места канализация изобщо липсва. Въпреки това в конкурса на София "Виа конструкт груп" победи две други обединения - "Софстрой - ПИ", в което влизаха "Пътинженеринг М" АД и "Стефстрой 2010", както и "Сердика 22", състоящо се от "ПСТ Груп" ЕАД и "Пейком България" ЕООД. "ПСТ Груп" е фирмата, която започна преди 5 г. ремонта на зоната около църквата "Александър Невски" и Народното събрание, но поради некачествена работа договорът ѝ беше прекратен.

Още: Нова война за милиардите от пътните поръчки с маркови хватки

Ремонтите на улиците и тротоарите от Зона 5 на София ("Кремиковци", "Оборище" и "Подуяне") ще се извършват през следващите 4 г. от дружеството ДЛВ ЕООД. Преди време вестник "Капитал" свърза ДЛВ с бившия общински съветник от ГЕРБ и дългогодишен шеф на финансовата комисия в СОС Орлин Алексиев. Договорът на ДЛВ със София е на стойност 25,1 млн. лв. без ДДС.

Победител за Зона 6 ("Изгрев", "Искър", "Слатина", "Средец") е компанията "Хидрострой" на известния бизнесмен и бивш шеф в АПИ Велико Желев. Неговата фирма ВДХ в момента ремонтира трасето на трамвай №5 в София, на който обект вече се регистрират рекордни закъснения. През тази година Желев бе арестуван за кратко по дело за принуда.

Столична община все още не е публикувала договорите за поддръжката на улиците и тротоарите в Зона 1 ("Витоша", "Лозенец" и "Триадица") и Зона 7 ("Младост", "Панчарево", "Студентски"). От публикуваните документи обаче става ясно, че Зона 1 се печели от "Трейс Груп Холд". Същата в момента ремонтира пространството около храм-паметника "Александър Невски" и Народното събрание. Тя беше тази, която редеше жълтите павета пред парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София