60 млн. евро за ремонт и строеж на тротоари в София

3121
60 млн. евро за ремонт и строеж на тротоари в София
Снимка: Владимир Христовски/Facebook

Столичният общински съвет (СОС) прие Програмата за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на София. С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и "Демократична България" програмата беше одобрена.

Програмата, освен нови настилки, включва още: понижения на тротоарите, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването; тактилни ивици за хора с увредено зрение; нови бордюри, при необходимост; парапети и антипаркинг колчета, където е необходимо, за да не се качват автомобили по новите настилки; ремонт на изкуствените неравности, които не отговарят на актуалните изисквания; засаждане на нови дървета.

Ремонтът на тротоари в София - на числа звучи добре

Има ли грижа за тротоарните настилки в София и каква е тази грижа? Този въпрос беше обсъден на днешното заседание на Столичния общински...

Общият бюджет на програмата е 60 млн. евро - като за 50 млн. от тях общината ще кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е собственото финансиране от бюджета на София. Ще се увеличат директните средства, с които ще разполагат районните кметове (не по-малко от 30% от бюджета). Останалите средства ще се разходват, на базата на ясно разписани критерии и на предложения на кметовете за необходимите ремонти в конкретните райони. Изпълнението е предвидено да започне от следващия строителен сезон, като общо над 690 000 кв. метра тротоари ще бъдат обновени.

В последните дни бяха проведени усилени политически консултации по инициатива на председателя на СОС Георги Георгиев с групите на БСП и "Демократична България". В резултат на това се приеха промени в програмата, с които се цели засилване на контрола на качеството на ремонтите и изграждане на тротоари в столицата с единна визия и стандарт, предложен от главния архитект на Столичната община.

По предложение на Георгиев на всеки три месеца ще бъде предоставян отчет по изпълнението от кмета на София. Столична община ще отдели и 750 000 лв. от бюджета си, с които във всеки район ще бъде назначен допълнително по един инспектор, който ще контролира качеството на ремонтите.

"Особено важно е да бъдат заложени засилени, ефективни гаранции за качество. Ето защо ще предоставим допълнителни финансови средства на районите – до 720 000 лв. без ДДС годишно от бюджета на Столичната община – с цел осигуряване на експерти, които да контролират качеството на изпълнението. Постигнахме съгласие да увеличим с 50% сумата, която ще бъде предоставена на районите за пряко управление – по този начин не по-малко от 30% от усвоената сума по дълга ще бъде директно отпусната на районните администрации. Припомням, че предвидихме справедлив критерий за разпределение – на база регистрирани по настоящ адрес жители и площ на тротоарните настилки", коментира още председателят на градския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София