80-метрова сграда на бул. "България" ще може да се строи, въпреки съмнения за незаконност

10638
80-метрова сграда на бул. "България" ще може да се строи, въпреки съмнения за незаконност

Столичният общински съвет (СОС) прие проекта за Подробен устройствен план (ПУП) за бъдещо строителство на 80-метрова сграда до бул. "България".

Припомняме, че имаше сериозни трудности пред проектаи при преминаването през комисиите в СОС, като на два пъти той беше отхвърлен от тази по градоустройство. Вчера, 6 юни, разликата в гласуването днес направи общинският съветник Стефан Марков (Реформаторски блок), който подкрепи проекта, като на предишното заседание на комисията се въздържа.

Решението днес беше взето с 44 гласа "за", 3 "против" и 5 "въздържал се". Единствените, които гласуваха "против" бяха Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ), и независимият съветник Войслав Тодоров.

Теренът, на който ще бъде построена сградата, се намира на ъгъла между ул. "Борово" и бул. "България". Достъпът на автомобили до нея ще се осигури с локално платно, което тепърва трябва да бъде изградено от Столичната община. За целта част от терена трябва да бъде отчуждена. Цялата застроена площ трябва е над 140 000 кв.м. на терен под 8 дка.

Инвеститорът е дружеството "България билдинг", което е собственост на Георги Василев. Той е и мажоритарен акционер в дружеството "Джи Пи груп". С "Джи Пи груп" е свързван генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

По време на дебатите днес (6 юли) Войслав Тодоров заяви, че проекти като този се допускат без план и без никаква визия за района, в който те ще бъдат реализирани.

“Изкуствено се разделя имота на 3 части, като така се използват вратички в Закона за устройство на територията”, категоричен беше той. По думите му това показва хаотичния начин, по който се взимат решения в общинския съвет. “Този проект ще затормози и трафика в района, така че освен незаконно, решението е и нецелесъобразно”, добави още Тодоров.

Проект за висока сграда на бул. "България" мина през общинските комисии

Комисията по градоустройство в Столичния общински съвет (СОС) даде разрешение на проект за строителство на небостъргач до бул. "Българи...

Той получи отговор от председателят на комисията на устройство на територията Силвия Христова от ГЕРБ. По нейни думи вратичките в закона са факт, но това не било работа на СОС, а на депутатите. “По отношение на това, което в момента се предлага - уверявам ви, че в първоначалния му вариант имахме разгърната застроена площ, която сега е намалена наполовина”, добави още тя, като беше категорична, че комисиите в Общинския съвет са постигнали най-доброто за града спрямо действащото законодателство. “Всичко, което общинският съвет можеше да направи, го направи и съгласно действащото законодателство това предложение е законосъобразно”, каза още Христова.

Тодоров веднага взе думата, като нападна ГЕРБ с думите: “Вие казвате и знаете, че се използват вратички, които дори вие не подкрепяте, но все пак ще приемете този проект”.

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева също взе думата, като заяви, че за нея по време на комисиите не е станало категорично ясно дали това предложение е изцяло законно. “Главният архитект също обяви, че има вратички. Няма графично доказателство, че тази сграда попада в допустимите за строеж места, а има доказателства за точно обратното”, категорична беше тя.

По думите ѝ точно това доказва, че строежът се позволява на ръба на закона. “Тези принципи обслужват частни, лобистки интереси. Те противоречат на интересите на Столична община”, добави Георгиева, като заяви, че проекти като този продължават тенденцията за презастрояване на южната част на София и трайно влошават здравето и начина на живот на хората, живеещи там.

“Всички тези проекти се ползват не с пазарни предимства, а с протекция на властта. На същите привилегии не могат да се радват дребните собственици на имоти, те търпят постоянно влошаване на състоянието на техните имоти и са задушени от именно такива проекти”, категорична беше тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София