Аврамова за неин заместник, пуснал строежа на "Артекс" в "Лозенец": Нямал е право да тълкува

5150
Аврамова за неин заместник, пуснал строежа на "Артекс" в "Лозенец": Нямал е право да тълкува
Снимка: Анита Чолакова

Становището на зам.-министър Йовев няма правна стойност и то не може да бъде основание за нарушение на закона. Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос за проекта "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец", изпратено от зам.-министър Валентин Йовев през есента на 2017 г. до ДНСК и Столична община. Припомняме, че този проект стана причина за спекулации, че Цветан Цветанов е получил апартамент от "Артекс" в столичния квартал "Изток" в замяна на законова индулгенция - през поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

В писмото си Йовев определил, че срокът за завършване на строителството е 10 години и той се отчита от датата на започване на строителството, тоест от датата на съставяне на протокол Обр. №2 -  в случая 2010 година, а не 2007 година, когато е съставено разрешителното.

Трайков за Апартаментгейт: Изненадан съм, че политици с опит постъпват така

Изненадан съм, че политици с такъв дълъг опит могат да постъпят по този начин – аз, докато бях във властта, не съм си позволил да...

Йовев се е позовал на чл. 153, ал. 2, точка 3 от Закона за устройство на територията, чийто текст гласи следното: "Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 10 години от започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура то не е завършено или не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите за обектите по чл. 137, ал. 1, т. 1 и 2 (първа и втора категория), за националните обекти, за обектите с национално значение и за обектите с първостепенно общинско значение". Този текст е приет по предложение на депутата Александър Ненков (син на председателя на КЗК Юлия Ненкова) на 25 януари, 2017 година. Според спекулации в медиите през ноември същата година промяната е използвана като основание за старт на строежа на "Златен век".

"Първо, зам.-министър Йовев няма никакви права да тълкува закон. Съгласно Закона за административните актове право да тълкува текстове от закона има само органа, който ги е издал. В случая това е Народното събрание. Писмото, което е подписал зам. -министър Йовев, е становище, а не тълкувателно становище, което се издава официално и дава правна стойност", категорична беше Аврамова.

По думите ѝ това становище е само кореспонденция между архитект Мирянов и зам.-министър Йовев. То няма правна стойност и не може да бъде основание за нарушение на закона. "Знаете, че законът няма ретроактивно действие на текстовете за удължаване от 5 на 10 години разрешенията за строеж", подчерта регионалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София