Банята в Банкя ще бъде реставрирана

5005
Банята в Банкя ще бъде реставрирана

Минералната баня в Банкя ще бъде реставрирана.

Това стана ясно след като на 27 юли конкурсна комисия се събра, за да оцени подадените оферти за изграждане на балнеоложки хотел, летен театър за минимум 200 седящи места, открити и закрити басейни, подземен паркинг и подземна топла пешеходна връзка, свързваща сградата на балнеоложкия хотел и сградата на минерална баня.

Столична община обмисля нова балнеоложка зона в Банкя

Столична община и район „Банкя“ ще насочат усилията си към създаването на нова балнеоложка зона на курорта в полите на Люли...

В указания срок бе подадена 1 оферта, от името на Задължителен универсален пенсионен фонд "Алианц България", която отговаря на изискванията на конкурсната документация.

Средствата ще се изразходват целево за реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня.

Построена през 1910 г., централната балнеолечебница е един от най-известните символи на Банкя. По оценка на строителите и инвеститорите от онова време, бани с такъв архитектурен стил и удобства в началото на 20-век не е имало в България и те са били изключителна рядкост за цяла Европа.

Именно поради тази причина основната цел на ръководството на СО-район „Банкя” е да възстанови този знаков символ за града, запазвайки духа и автентичността на сградата. Реконструкцията на Централната минерална Баня е изключително важна стъпка в посока за подобряване облика на града и развитието му като балнеоложки център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София