Блок в София под обсада - преграден и блокиран с ограда

23969
Блок в София под обсада - преграден и блокиран с ограда
Снимка: Maya Tzvetkova

Пореден абсурд, свързан с безобразното управление на Столична община и меко казано спорното застрояване на междублокови пространства. Този път казусът ни отвежда в кв. "Павлово", улица "Вихрен" 15, бл. 44, който вече е под обсада - с ограден с ограда вход и без никаква адекватна реакция от страна на Община "Витоша" за случилото се, в типичен за столицата пример за подобни "инфраструктурни" проблеми през третия мандат като кмет на София на Йорданка Фандъкова.

За случая сигнализираха читатели на Actualno.com, живущи в съответния блок, пред който преди дни се е появила огромна зелена ограда. Разговаряхме с Владислав Лазаров, който ни разказа хронологията и на тази драма из "софийските потайности".

СДВР: Семеен проблем е мотивът за убийството в "Павлово"

Убийството, което беше извършено в софийския квартал "Павлово" в събота през нощта, е дело на 24-годишен мъж. Той е убил баща си, обяви...

"Живеем там от близо 20 години. Не сме имали никаква информация допреди 3 години, че би могло да се стигне дотук. Тогава бетонната пътека на входа на блока, изградена още при строежа му, беше разбита, защото паркираха много коли. Затова решихме със средства на кооперацията да я асфалтираме и, за да бъдем изрядни, отидохме в Община "Витоша" да я узаконим. Там обаче ни казаха, че не можем да го направим, защото има един поземлен имот, който е обособен самостоятелно. Оттогава насетне в рамките на 3 години до ден-днешен писахме и подавахме жалби, възражения към различни институции, търсихме съдействие от различни адвокати. Стигнахме до омбудсмана на Столична община Лилия Христова, която ни даде допълнителна информация. Реално – отговор от общината защо се случва това никога не сме получавали", коментира пред Actualno.com Владислав.

Той споделя, че един от адвокатите им ги съветва да поискат да купят мястото, защото е общинска собственост. На запитване по този повод преди около година и половина им връщат писмо, в което е обяснено, че трябва да представят план и чак след това могат да се произнесат от общината. "Паралелно с това явно е имало и други действия и г-жа Христова ни каза, че е изготвен проект за устройствен план на София, в който въпросният поземлен имот вече е в частна собственост, без по никакъв начин ние да сме уведомени. Тя ни каза, че този устройствен план все още се разглежда и сега е моментът да подадем нова жалба. Така ние подадохме поредната жалба към Община "Витоша" и най-накрая получихме отговор от кмета на общината инж. Теодор Петков на 31 юни, че той не може да коментира казуса, тъй като въпросният имот не е собственост на общината", обясни Лазаров.

Преди около месец и половина започват действия от страна на новия собственик. Първото е да попречи на собствениците на блока да паркират пред него, като изкопава огромен ров около блока. Кулминацията на събитията е отпреди няколко дни, по време, когато всички живущи са на работа и няма коли отпред - поставена е огромна зелена ограда.

Бъчварова: Решението за оградата няма нищо общо с Елена Йончева

Идеята оградата по турската граница да бъде обявена за обект от националната сигурност е отпреди повече от 1 година и не е свързана с а...

"Тогава говорихме отново с омбудсмана на Столична община Лилия Христова, тя направи проверка и ни каза отново, че все още няма приет подробен устройствен план и че тази ограда е абсолютно незаконна към този момент. Това петно в предблоковото пространство все още се води поземлен имот, а не урегулиран и към този етап собственикът не може да предприеме никакви действия. На базата на тези коментари подадохме жалба за пореден път към кмета и към ДНСК да направят съответната проверка и да разпоредят премахване на тази ограда, която за нас е големият проблем", разказва Владислав.

В блока има 25 апартамента, има възрастни живущи, диабетици, незрящи. С огромната зелена ограда отпред до блока не може да стигне нито линейка, нито пожарна.

Владислав обясни, че отново предстои среща с кмета на "Витоша" Теодор Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София