Бъдещ паркинг до пазара "Ситняково" поскъпна почти двойно за година

2124
Бъдещ паркинг до пазара "Ситняково" поскъпна почти двойно за година
Снимка: iStock

Проектът на Столична община за строеж на 4-етажен надземен паркинг до пазара "Ситняково" със 157 места и със спортен комплекс на покрива му е на път да поскъпне почти двойно спрямо първоначалните разчети на общинската фирма „Пазари Изток“. Дружеството ще финансира изграждането на съоръжението и впоследствие ще бъде негов собственик. То ще се намира на мястото на сегашния открит паркинг на пазара на ул. „Сирак Скитник“.

На заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет бе решено на „Пазари Изток“ да се позволи да похарчи до 6,6 млн. лв. без ДДС за строителството на обекта. Част от парите - 2 млн. лв., ще дойдат от собствените приходи на дружеството, а останалите 4,6 млн. ще са заем от „Фонд устойчиви градове“. Той ще е с лихва от 0,61% и ще се изплаща 15 години. Гаранцията за него ще е ипотека върху земята и бъдещото строителство на паркинга и на спортните съоръжения, пише в. "Сега".

Паркинги вместо кал – как София се цели в по-добър транспорт и по-добър въздух (ВИДЕО)

Кални точки, където да бъдат правени паркинги – това е една от мерките, които ще се финансират през приходите от синя и зелена зо...

През юли м.г. Столичният общински съвет прие друг доклад, свързан с планирания строеж. Тогава обявената сума за строителството му бе почти два пъти по-малка - 3,9 млн. лв. без ДДС. От нея за проектирането се очакваше да отидат около 650 000 лв. без ДДС. Строително-ремонтните работи пък бяха изчислени на 3,26 млн. лв. Преди година от „Пазари Изток“ отново заявиха, че ще им се наложи да търсят външно финансиране, но прогнозата бе то да е около 2 млн. лв.

Новият доклад за „Пазари Изток“ бе приет с гласовете на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“. Сериозното поскъпване на проекта направи впечатление на членовете на транспортната комисия Калоян Паргов от БСП и Борис Бонев от „Спаси София“. „Цената е 50 000 лв. на паркомясто, което е абсурдно висока цена. Това е по-скъпо, отколкото струва изграждането на подземен паркинг. Тази цена е два пъти по-висока в сравнение с изграждането на същия като брой автомобили паркинг в Пловдив само преди година. Независимо колко са поскъпнали строителните материали, не може цената от 3,3 млн. лв. за 155 паркоместа в Пловдив да достигне до 6,6 млн. за 157 паркоместа в София. Бих искал да се извърши проверка как се е стигнало до нея“, заяви Бонев.

Изпълнителният директор на „Пазари Изток“ Даниела Стойнева отговори, че освен от инвестиционен контрол, на количествено-стойностните сметки на обекта е направена оценка и от специалист по ценообразуването. „Не знам как стигнахте до извода, че едно паркомясто струва 50 000 лв. Всъщност цената е около 19 000 лв. на брой. Тази цена не може да бъде отделена от стойността на строителството на спортния комплекс“, каза Стойнева.

„Ако твърдите, че едно паркомясто струва 19 000 лв., умножено по 157, то цялото строителство на паркинга би трябвало да излезе под 3 млн. лв. Това означава, че останалата сума до 6,6 млн. лв. ще отиде за едно футболно игрище и за ламарината на залата около него. Ако това е вашата сметка, то тя е още по-проблематична“, отговори Бонев. Въпреки това искането на "Пазари Изток" бе гласувано и придвижено напред. Предстои то да бъде разгледано и на сесия на столичния парламент.

Многоетажен паркинг проектират в "Надежда"

Да бъде проектиран многоетажен паркинг с около 300 места в столичния район „Надежда“ възлага общинското дружество "Софийски...

Съгласно поръчания от „Пазари Изток“ инвестиционен проект се предвижда бъдещият паркинг да е на четири нива, а на покрива му да се обособи открита спортна площадка и обслужващи помещения. На кота 0 ще има зона за 46 автомобила, електрозарядни станции за електромобили, тоалетни, техническо и складово помещение. На кота +3.60 е планирано да се изгради паркинг за 19 автомобила и зарядни станции за две коли. На кота +6.60 ще има паркинг за 45 автомобила и станции за още две коли. На кота +9.60 трябва да се изгради паркинг за 47 автомобила. Това ниво ще бъде с по-голяма етажна височина и на него е предвидено да се организират и частни събития на открито. На кота +14.30 ще се изгради игрище с възможност за игра на мини футбол, баскетбол, волейбол и тенис, както и фоайе с кафене, съблекални и две зали за тренировки.

Основният автомобилен достъп до бъдещата сграда ще е от бул. „Шипчески проход". Достъпът от ул. „Сирак Скитник“ ще се ползва като второстепенен - предимно за обслужващи дейности, показват плановете на „Пазари Изток“. Както „Сега“ писа, през 2019 г. ръководството на дружеството продаде свой имот в София, за да осигури средства за изпълнението на проекта.

ОЩЕ: Паркинг с 310 места ще бъде изграден в район „Надежда“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София