Детските градини в София: Защо схемата на здравния министър няма да сработи?

5091
Детските градини в София: Защо схемата на здравния министър няма да сработи?
Снимка: Aктуално

До момента е ясно, че детските градини и ясли в страната ще отворят при строго спазване на противоепидемични мерки и изисквания - до 12 деца в група и при често хигиенизиране. Освен това някак трябва да се спазва дистанция между децата и възпитателите, което за всеки родител е ясно, че е в сферата на фантастиката. Възпитателите ще бъдат тествани преди отварянето на детските заведения. Не е ясно обаче какви са останалите мерки - липсват указанията на здравният министър, които реално да се приложат на практика от конкретните заведения за деца. Готовност обаче в системата има.

От няколко седмици вървят проверки в детските градини и ясли в София, но се очакват съответните указания на здравните власти, обясни в ефира на БНТ зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Социалният министър и коронавирусът: Мислело се за защитени детски градини и училища, но засега се оправяйте сами

Защитени детски градини и училища - това е една от обсъжданите идеи от страна на държавата как да се помага на най-нуждаещите се родите...

Защо обаче мерките, описани по-горе няма да сработят за София

"Обсъждаше се отваряне с по-малки групи. Искам да подчертая, че в София такова нещо е невъзможно, тъй като няма как да изберем кои деца ще посещават тези намалени групи. Единственият реалистичен сценарий за нашия град е нормално отваряне с пълен състав на групите.", заяви той.

"Броят на децата в системата се движи в момента около 44 000. Няма критерий, по който да бъдат избрани от 20-30 деца в група – 10, които да посещават една по-малка група", допълни Чобанов и уточни, че още преди месеци са изпратени указания на градините да се сдобият с необходимите им количества предпазни материали и дезинфектанти.

Детските градини закупуват от своя бюджет необходимите материали и при необходимост се дофинансират. Зам.-кметът на Столична община призова родителите да не се притесняват, защото градините ще имат достатъчно възможности за дезинфекция и осигуряване на необходимата здравна защита. Има достатъчно хора в системата на детските градини, неизбежно е обаче и затягането на входа – ще се следи да бъдат стриктно проверявани децата на влизане, когато градините отворят, обясни зам.-кметът на София.

Частните детски градини все още нямат единна позиция за таксите

В условията на извънредно положение продължава онлайн обучението в частните детски градини. Какви такси ще се събират обаче и ще се връ...

За поредна година: Хиляди деца останаха извън детските ясли и градини в София

На практика дезинфекцията е възможна, стана ясно и от включване в ефира на БНТ от детска градина "Брезичка", където от днес започва записването на класираните в първия етап в София деца.

Директорът Иванка Харбалиева каза, че е създадена организация още на входа на сградата, с ясни указания към родителите. Ще се влиза по 1 човек, като има еднопосочно движение. Извършва се стриктна дезинфекция.

Тя обаче подчерта, че друг критерии, от известните до момента е неприложим за София. "Не е възможно спазването на дистанция между децата и възпитателите", коментира Харбалиева. Единствено възможно е да се спазва такава между възпитателите и родителите, затова ние сме предвидили тази година да няма родителски срещи в градината.

Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни?

Родители показаха прием "по втория начин" в столична детска градина

Пореден случай на прием "по втория начин" в столична детска градина. Таен запис, изпратен до медиите, разкрива схема в детското учебно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София