Договорът за електронни билети в София набъбна на 102 млн. лева

9879
Договорът за електронни билети в София набъбна на 102 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Договорът за още неработещата интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община на стойност 100 млн. лв. с ДДС набъбна с още 2,3 млн. лева, става ясно от обявление на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Обещанието за нея бе да заработи в края на миналата година, но вместо това от ЦГМ излязоха с изявление на 30-ти декември, че контрольорите в обществения транспорт започват да следят за редовността на пътниците от 4 януари 2021 година. А според в. "24 часа", системата щяла да заработи през май - чак тогава ще можеш да си купиш билет на място, когато си се вече качил в превозно средство на градския транспорт.

Вчера бе публикуван анекс към основния договор на изпълнителя „Консорциум Си Ен Ес – София Тикетинг Систем – София“, с който сумата по договора се увеличава с около 2 милиона лева.

Участници в обединението са българските фирми „Компютърнет Съвисиз“ ООД и „Тикси“ АД, както и турската „Асис Електроник Ве Билишим Системлери Аноним Ширкети“.

В подписаното за целта допълнително споразумение е посочено, че сумата, изплатена досега на изпълнителя, възлиза на 17 575 956 лв. с ДДС.

Уточнено е, че досега изпълнителят е имал задължение да оборудва линия 1 и линия 2 на Софийското метро, поради което е необходимо изменение на договора, така че новата линия 3 на метрото в София да бъде включена в Интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт.

 

 

 

 

 

 

Посочено е също така, че към датата на подготовката на документацията и при обявяването на обществената поръчка линия 3 на метрото е била в начален етап на проектиране и изграждане.

През август миналата година е въведен в експлоатация етап І от линия 2 на метрото.

„Към датата на настоящото Допълнително споразумение линия 3, етап ІІ от метрото на гр. София все още не е приета в експлоатация и не е издадено разрешение за ползване съгласно действащото законодателство“, пише още в документа.

В хода на фаза „внедряване“ в ЦГМ са постъпили писма за изпълнение на дейности по обезпечаване на допълнителна комуникационна свързаност на подсистемата за видеонаблюдение за 2 работни места от „Столичен електротранспорт“ ЕАД и за 2 работни места от „Столичен автотранспорт“ ЕАД.

С оглед на предвиденото оразмеряване от 10 GB на превозно средство, на 11-ти декември е изчислена необходимост от провизиране на допълнителен мобилен трафик за новите работни места. Такъв трафик е в размер на 3 GB на превозно средство за обезпечаване на новите четири работни места, или общ пул от 4 терабайта, разпределен между всички превозни средства.

Устройствата (валидатори за бариери па „Метрополитен“ ЕАД - 422 броя; портативно устройство за продажба на превозни документи и медия хардуер и софтуер (за касите на „Метрополитен " ЕАД) 70 броя), предвидени за монтиране на линия 1 и линия 2 на метрото в гр. София, са определени на база писмо от „Метрополитен'4 ЕАД до „Център за градска мобилност“ ЕАД за реално функциониращи и внедрени.

В цитираното писмо не са посочени и включени устройствата по линия 3 на метрото в гр. София, тъй като към момента на подготовката, обявяването и стартирането на обществената поръчка проектите по част „Система за контрол на достъпа и таксуване на пътници“ за етап І и етап II от линия 3  на метрото в София не са били изпълнени и приети, а за етап II строителството все още продължава.

С промените в договора неговият срок се удължава от 24 на 28 месеца. Сумата нараства на 102,2 млн. лева с ДДС. От тях почти 2,2 млн. лв. са за въвеждане на интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение по отношение на линия 3 на Софийското метро, а 133 632 лв. с ДДС – за предоставяне на достъп до функционалност на подсистема за видеонаблюдение за "Столичен електротранспорт" и за "Столичен автотранспорт".

"Зелена зона" става платена и в събота, "Синя"-та ще работи от 10.00 часа

От 4 януари 2021г., с решение на Столичния общински съвет, „Зелена зона“ ще работи и в събота в часовия диапазон от 10:00 д...

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев обяви, че е изпратил официално искане на следващото заседание на комисията по транспорт на Столичния общински съвет да бъде извикан директорът на ЦГМ Димитър Дилчев, който "да даде обяснение пред общинските съветници защо новата система не заработи, въпреки обещанията". 

След 17 години чакане и десетки неспазени обещания и крайни срокове, последният, от които изтече на 31.12.2020 г., нова система за таксуване все още няма. Явно и близо 100 млн. лв. (83 млн. без ДДС) не са достатъчни, за да може градският транспорт на София най-сетне да влезе в 21-ви век и таксуването да стане удобно и справедливо.

Затова днес изпратих официално искане на следващото заседание на комисията по транспорт на СОС да бъде извикан директорът на Център за градска мобилност, г-н Дилчев, който да даде обяснение пред общинските съветници защо новата система не заработи, въпреки обещанията.

Липсата на работеща билетна система и фактът, че водачите и контрольорите не продават билети, са предпоставка хиляди хора да пътуват гратис или въобще да не се качат в градския транспорт, защото няма откъде да си закупят билет.

Няма и отговор на ключовия въпрос - дали ще плащаме на време или на разстояние и дали София ще бъде разделена на тарифни зони? От години призовавам управляващите да започне разговор как ще се случва таксуването, но те явно се страхуват от взимане на аргументирано решение и обществен дебат.

ЦГМ ползва нелицензиран софтуер при събиране на глоби? Не, паметта е препълнена

Събира ли Центърът за градска мобилност (ЦГМ) глоби с нелицензиран софтуер? Този въпрос излезе на дневен ред след сигнал във Facebook с...

Градският транспорт на София е изправен пред огромен проблем - дупката в бюджета е огромна, а пътниците и приходите намаляват. Новата билетна система трябваше да улесни прекачванията и да привлече нови пътници, но нея я няма. Сега, повече от всякога, е нужно компетентно и последователно управление. Уви, вместо това, продължаваме да сме свидетели на съмнителни сделки, като казусите МТК и ремонта на общежитието в Дружба, на неспазени обещания, на липса на координация и отсъствие на какъвто и да е план за подобряване на градския транспорт на София“, написа Бонев в профила си във Facebook.

Важна подробност в основния договор е следната:

„Общата стойност на договора е в размер на 83 248 150 лв. без ДДС, от които:

73 248 150 без ДДС за въвеждане на единна система за продажба и таксуване на електронни превозни документи и видеонаблюдение в градския транспорт в Столична община - проектиране, доставка, монтаж, интеграция, въвеждане в експлоатация, обучение, поддръжка и свързани с нея аналитични услуги п услуги по подпомагане на управлението;

5.850% от брутните приходи, реализирани чрез използване на услугите по организиране на управление и отчитане на онлайн продажби и валидация на превозни документи, с изключение на приходите, реализирани чрез уеб портала на възложителя и съществуващите към момента канали за дистрибуция, но не повече от 10 000 000 лв. без ДДС“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София