Драгалевският лифт - без изгледи да заработи скоро

26090
Драгалевският лифт - без изгледи да заработи скоро
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

От есента Драгалевският лифт, който е най-старият на Витоша и най-любим на софиянци и планинари е спрян и няма изгледи скоро да заработи. Фирмата, отговаряща за съоръженията - "Витоша ски" е затруднена от законодателната уредба, по думите на началника на сектор "Ски писти и машинен парк" Радослав Пеев.

"В момента тя може да бъде тълкувана двуяко", оплака се той, визирайки случая с Пирин и Банско. "Ние искаме да работим законосъобразно. И нека да има ясни правила. Ясно е правилото, че не може да има нови съоръжения в парк Витоша и ние не стоим нови съоръжения“, заяви той, позовавайки се на Плана за управление. "Планът за управление към момента е актуален, въпреки, че е изтекъл 2014 година", подчерта Пеев и коментира, че заради това фирмата можела само "да го боядисва, да сменя ролки и да го поддържа в това дередже, в каквото е".

Ангелкова: На Витоша друго строителство няма да има

"Планът за управление на "Витоша" трябва да бъде променен, за да могат да се подменят лифтовете и съоръженията. Там друго строителство ...

На припомняне от Actualno.com, че има законов текст, който регламентира именно възможностите за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, включително да се прави основен ремонт, реконструкция, подмяна, модернизация (чл. 54, ал 1, т. 6 от Закона за горите), Радослав Пеев контрира с аргумента: "Този текст влиза в противоречие с Плана за управление, който забранява строежа на нови съоръжения и подмяната на старите. Може да подменим само на същата просека, на същите места същото съоръжение" и възкликна: "Как бихме могли да купим "Трабант" в XXI век!", с което не остана отговор за въпрос коя норма е по-високостояща - законът или Плана за управление.

По думите на Пеев се влиза в противоречие и със Закона за устройство на територията, който казва, че за да поставите нов стълб, трябва да излеете нов фундамент, а според Плана за управление е забранено леенето на бетон в парка. На въпрос на Actualno.com каква ще е съдбата на Драгалевския лифт при това положение, той обясни, че в момента екипи на "Витоша ски" обследват съоръжението. "Ще направят анализи за ремонта, който предстои и дали е възможно да се направи такъв ремонт и този лифт да бъде върнат към живот. Засега не можем да поемем ангажимент, че това може да се случи или че няма да се случи", заяви Пеев.

Драгалевският лифт има множество повреди, установени есента при профилактика. "Колегите ги анализират и преценяват дали този лифт отговаря на нормите, предвидени в Наредба 24 и безопасността на пътниците, които се возят. Съоръжението е изключително дълго и тежко за работа. То е най-старото на Витоша и на възраст над 60 години. Всеки един стълб се обследва, всяка една ролка се проверява, всяка станция се обследва. Това е изключително тежка и дълга работа и не можем да кажем кога ще завърши", каза още Пеев.

Иначе, "Витоша ски" имала идея да подмени Драгалевския лифт с такъв, при който да се използват и седалки, и кабинки - при лошо време да могат да бъдат зареждани кабинки, а когато е хубаво времето – седалки. Този лифт минава през изключително живописна местност и любителите на планината могат да се радват на по-пряк достъп, возейки се на седалки, отбеляза Пеев.

ВМРО и Атака поискаха промяна на Плана за управление на Витоша

Т.нар. Патриотичен блок в София (ВМРО и "Атака") официално поиска от Столична община да подкрепи кандидатурата на София за домакин на М...

Подобно е положението и с останалите лифтове на Витоша, според Пеев. "Едва когато законовата уредба позволява да се правят инвестиционни намерения, ние сме готови да ги внесем", заяви Пеев, коментирайки възможностите за пренаправа на Княжевския лифт. За Княжевския лифт, който също отдавна не работи, Пеев припомни, че фирмата, която го е произвела, също отдавна не съществува и отсече - "няма как да закупим съоръжение с такъв капацитет и от този модел“. "По Закона за устройство на територията (ЗУТ) всяко поставяне на фундамент е свързано с леенето на бетон. Планът за управление забранява такова нещо, а за ново модерно съоръжение трябва да се лее бетон", аргументира се по същия начин Пеев.

От "Витоша ски" нееднократно сме заявявали, че искаме да подменим всички влекове с лифтове. Искаме така да бъдат разместени, че да има добра логистика по между им, изтъкна Пеев. Той подчерта, че са необходими съоръжения за изкуствен сняг и водохващания, за да работят машините за изкуствен сняг. Нашето предложение е да се прегради дерето под финала на писта "Витошко лале 1", където има естествена падина, съобщи той и поясни, че дерето би могло да се прегради и да се използва за естествено водохващане, без да се засегне вододайната зона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста

Транспортът и чистотата - най-голямото перо на СО през февруари (СНИМКА)

Първа стъпка: Промяна в цените на картите за столичния градски транспорт

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...