Драстично намаляват евросредствата, които Столична община усвоява

4997
Драстично намаляват евросредствата, които Столична община усвоява
Снимка: БГНЕС

В бюджета на Столична община през 2016 година ще има по-малко капиталови разходи, защото има по-малко еврофондове за проекти, с които можем да кандидатстваме. Това заяви пред БГНЕС зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов.

Причините, според него, са няколко. Първо, през 2014 г. е била свършена много работа - бил е построен заводът за механично третиране на отпадъци, бяха доставени автобуси, все неща, които са направени по еврофондове. Освен това през 2014 г. е имало и спиране на еврофондове, което е довело до забавяне на стартирането на този програмен период.

Гарата и автогарата в София са едни от най-оживените места преди празниците

В навечерието на коледните празници Централните жп гара и автогара в София са едни от най-оживените места в столицата. Стотици хора са ...

В момента се прави всичко, което е възможно, за да се кандидатства по европроекти, но не са отворени всички мерки. Барбалов посочи, че един от големите проекти, по които се работи с еврофондове е метрото - за 180 млн. лв. и освен това по ОП “Региони в растеж” 24 сгради на училища и детски градини ще бъдат рехабилитирани изцяло.

Барбалов се надява през предстоящата 2016 г. да се направят повече неща с европейски средства - проектът за RDF инсталация, който ще бъде на 60 или 80% покрит с еврофинансиране. Метрото пък е проект, който ще продължи няколко години. По ОП “Региони в растеж” цялата сума, която общината очаква да вземе е 220 млн. лв.

Намаляването на капиталовите разходи обаче се дължи и на по-малкото заеми, които общината взима през тази година.

Има няколко разходоемки пера в бюджета на общината, заяви Барбалов. Едно от тях е перото за градския транспорт, което гълта всяка година по 95 млн. лв., за да поддържа цената на билета такава, каквато е.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова приоритети на общината за следващата година са превръщането на София в зелен град, развитието на образователната и транспортната инфраструктура.

Изходите на София са натоварени, хиляди напускат столицата

Натоварени са изходите на столицата, но няма образували се колони. Това съобщи пред "Фокус" Тенчо Тенев, началник на отдел "Пътна полиц...

Планираните разходи за 2016 г. са 1,19 млрд. лв., включително държавната отговорност и дофинансирането. Капиталовата програма е на стойност 381 млн. лв. Повече средства ще се отделят за образование - 280 млн. лв., за здравеопазване - 37 млн. лв., за социални дейности - 32 млн. лв.

За благоустройство и комунални услуги през следващата година общината ще отдели 223 млн. лв. - почистване на града, озеленяване, управление на дейностите по отпадъците, улично осветление и пътна сигнализация, ремонт и поддържане на уличната мрежа, както и за водоснабдяване и канализация.

5 млн. лв. пък са предвидени за зимно почистване. Средствата за култура са 28 млн. лв., за сигурност 12 млн. лв.

Фандъкова заяви, че през следващата година не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси, но ще се работи за увеличаване на събираемостта, по-добър контрол и мерки за събиране на стари вземания.

Ремонтът на НДК ще продължи и през следващата година, заедно с обновяването на Западния парк и залесяването на 300 дка пустеещи земи.

Фандъкова: Най-важният проект за София е завършването на метрото до "Хладилника"

Бюджет 2016 ще осигури финансовата стабилност на София - последователно и устойчиво развитие на града през следващата година, заяви кме...

Средствата за рекултивацията на старите депа за отпадъци са 8,8 млн. лв. Предстои и изграждането на инсталацията за RDF-гориво в "Топлофикация София".

Столичната община планира инвестиции в строителство и ремонт на детски градини - ще бъдат открити седем нови детски градини в районите - "Витоша", "Връбница", "Младост", "Илинден", "Красно село" и "Люлин".

Нови спортни зали ще има в три училища. Продължава и програмата за енергийна ефективност на училищата и детските градини, предстои цялостна модернизация на 27 училища и детски градини. Ще бъдат увеличени и средствата за Общинска полиция и за разширяване на системата за видеонаблюдение. Нова програма ще подпомага развитието на детско-юношеския спорт. Продължава и работата по експонирането на археологическите обекти в столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София