ДСБ иска "табела на истината" пред Паметника на съветската армия

5834
ДСБ иска "табела на истината" пред Паметника на съветската армия
Снимка: БГНЕС

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева настоява табелата на Паметника на съветската армия в центъра на София да бъде сменена, като според нея това трябва да стане преди страната ни да поеме Председателството на Съвета на Европа догодина.

Мнението си тя изразява в писмо до столичния кмет, председателя на СОС и зам.-кметът по култура и образование.

Патриотите щели да подават сигнал до прокуратурата срещу Местан

Сигнал до прокуратурата против лидера на ДОСТ Лютви Местан ще подадат от "Обединените патриоти". Това заяви депутатът от НФСБ Искрен Ве...

В писмото си тя изтъква, че в момента в сърцето на столицата, "доминирайки над всички български държавни институции, стои забит символът на нашето национално унижение – монументът на окупационната Съветска армия."

Към настоящия момент, докато в демократичните страни градската среда се декомунизира, в нашия град най-централното място продължава да е окупирано от най-яркия символ на потисничество и създава погрешното впечатление, че ние, българите, се прекланяме пред терора и пред собствените си насилници. Нещо повече, надписът "На Съветската армия освободителка от признателния български народ", който стои непроменен 28 години след падането на Берлинската стена, поставя въпроса ние още ли не сме свободни да наречем нещата с истинските им имена, а робуваме на фалшификацията на собствената ни история, пише Георгиева.

Според нея това ще е лош символ в София в навечерието на европредседателството, като отбелязва, че ЕП е осъдил тоталитарния комунизъм още през 2009 г., а в бившите съветски страни градската среда активно се декомунизира. Георгиева отбелязва и че е пращала запитвания защо не се вземат мерки за премахването на паметника до Фандъкова, но не е получила отговор.

"Далеч съм от мисълта, че след толкова години бездействие, този монумент ще може да бъде преместен за месец преди българското председателство на Съвета на Европейския съюз, но времето е достатъчно да изпълним една просветителска и хуманна задача като на мястото на изкривяващия историята ни надпис поставим информативно-указателна табела, показваща каква е истинската роля на Съветската армия за България", пише още Георгиева.

Външно отвърна с по-твърд тон на руското твърдение за българските евреи

Изказването на говорителя на руското МВнР Мария Захариева, че през Втората световна война Червената армия едва ли не е спасила евреите ...

Според нея по този начин ще се утвърди истината за българската история и младите хора "сами ще поискат този символ на лъжата и насилието да бъде демонтиран".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София