Фандъкова: Мерките не са създадени за удобство, а за предпазване

3123
Фандъкова: Мерките не са създадени за удобство, а за предпазване
Снимка: БГНЕС

Тези мерки не са създадени за удобство на хората, а за предпазване. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова и допълни, че ситуацията със затварянето на София е продиктувана от поведението на наши съграждани през вчерашния ден.

"Решението беше трудно, но в края на краищата Националният оперативен щаб е длъжен да се погрижи за това да не се разпространява заразата с коронавирус в страната", каза още тя за Нова телевизия. 

По-строг режим в ромските квартали на София, заразените стават повече

В столичните квартали с предимно ромско население - „Филиповци“ и „Факултета“, е въведен по-строг режим на прид...

"Градският транспорт в столицата се движи. Ограниченията в движението са за областта и общината. Нека да поясня, че заповедта на министър Кирил Ананиев е много ясна - ситуацията е продиктувана от поведението на наши съграждани през вчерашния ден", заяви Фандъкова.

Тя подчерта, че е много важно да осъзнаем, че София е център на заразата и тъй като няма нови ограничения за движението в града, хората трябва да осъзнаят, че отговорността им е много голяма през тези празнични дни.

"Работодателите трябва да преразгледат работното време и да пренастроят работата там, където това е възможно, защото на много места има служители, които идват от Перник и други градове. Затова трябва да се направи така организацията, че да се съобразим с мерките", обясни кметът на София.

По думите ѝ "трябва да бъдем безкомпромисни в мерките заради малката група хора, които подлагат на риск отговорните хора, които изстрадаха повече от месец всички ограничения."

"Цялото усилие в момента – и на Оперативния щаб, и на съответните служби, е насочено към това всеки от нас да се опита да пренастрои работата и ежедневието си така, че да се съобрази с тези мерки. Аз предлагам да оставим на компетентните служби да се погрижат за конкретните случаи на хора, работещи извън града. Но нека посланията ни да бъдат към всички, защото неслучайно вчера се получи тази ситуация", подчерта кметът на София.

Столична община ще купува цветя и храсти за милиони, разкриха от "Спаси София"

Въпреки кризата и постоянните оплаквания на кмета на София Йорданка Фандъкова, че финансите на града са силно засегнати, скандални обще...

Тя заяви категорично, че вярва, че някои от излизащите от града наистина са отивали на работа или да се погрижат за тежък случай в семейството си, но това са били единични случаи. "Повечето от тях са хора, които не осъзнават, че могат да пренесат заразата. Никой от нас не е сигурен дали не е преносител на инфекцията", каза още Фандъкова.

Тя припомни, че по време на празниците остават всички задължения за носене на маски и ограничения за посещения на паркове и детски площадки.

"Апелирам всички хора да останат да празнуват вкъщи само със семейството си. Има достатъчно технологии, чрез които да се свържем с близките си. Нека в тези светли празници да бъдем по-смирени и отговорни", призова Фандъкова.

Тя коментира и ситуацията в кварталите „Филиповци“ и „Факултета“, като апелира хората там да разберат, че мерките са в техен интерес, тъй като там има няколко огнища на заразата. "Нека да не се поддават на провокациите. Организирала съм подкрепа с пакети с храна за социално слаби", обясни столичният кмет.

А защо Бойко Борисов не съобщи за затварянето на София?

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 17 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София