Фандъкова пак обещава, че няма да има поголовно застрояване на Борисовата градина

2240
Фандъкова пак обещава, че няма да има поголовно застрояване на Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в общинския съвет ще подкрепи най-консервативния подход при изготвянето на новия Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина и второ, ако това не се случи, ще върна решението. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като общинският съветник Марта Георгиева беше категорична, че там се предвижда голямо застрояване точно с изменение на ПУП-а, предаде БГНЕС.

"Моята позиция като кмет е категорична и ясна, а именно - запазване на Борисовата градина във вида, в който я познаваме. Гарантиране, че там няма да се строи. Имам ясна позиция и по отношение на базата на "Спортна София" и конната база, които ще настоявам да останат там, където са. Климатични училища нямат място там. Съществуващите стадиони трябва да се реконструират в съществуващите им граници, за да се гарантира безопасността на хората", отсече Фандъкова и подчерта, че по-късно днес ще бъдат обсъдени всички предложения на арх. Ковачев, който е изработил новия план на парка. Едва след като бъдат събрани мненията и предложенията на граждани, организации и експерти, те ще бъдат обсъдени и от общинските съветници (СОС).

Фандъкова опроверга твърденията, че ще се лее бетон и в Борисовата градина

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира твърденията на политици и общински съветници, че новият подробен устройствен план на Борис...

"Ще се застроява, ако общинските съветници, които пишат тези неща гласуват това да се случи. Те са политици, те взимат решенията. Нека да кажат, че ще подкрепят най-консервативния подход и аз ще им благодаря", заяви кметът и добави, че в последните години общината инвестира във възстановяването на Борисовата градина, в която не е допуснато застрояване.

Попитана как тогава ще се реализира идеята за изграждането на музей на мястото на сегашната автокъща, Фандъкова каза, че той ще бъде разположен в съществуваща къщичка, а няма да се изгражда нова. Но това ще се случи само ако тази идея остане и бъде одобрена от СОС.

"По план под автокъщата трябва да бъде изграден подземен паркинг", добави още тя и поясни, че написаното в плана, че там се позволява строеж на триетажна сграда, е само предложение и то няма да се реализира.

Припомняме, че днес, 5 юни, от 17:30 часа предстои обществено обсъждане на ПУП-а на Борисовата градина - в УАСГ.

Фандъкова: Разработва се проектът за първия университетски кампус в Студентски град

Разработва се проектът за първия университетски кампус в кв. „Студентски град“. Това каза пред журналисти кметът на София Й...

Фандъкова коментира и сигнала на БСП, в който те твърдят, че ГЕРБ усвояват европейски средства в размер на 2 млн. лева чрез ремонт на столичното 70-то училище в кв. "Модерно предградие" като плащат 52 лв. на кв. м. за дъбов паркет и 53 лв. на кв. м. за луксозен теракот. Кметицата каза, че в момента се изпълняват 25 обекта от общо 26, като дейностите се извършват от 21 различни фирми.

"При една от фирмите, която изпълнява два обекта, действително има непрекъснати проблеми. Контролира се ежедневно и се предприемат всички мерки, които са по договор, преди всякакви сигнали. Не чакаме сигналите на БСП, а си вършим работата така, както трябва. В момента се налагат санкции на фирмата. Ако тя не се справи с проблемите, ще бъде прекратен договорът ѝ", заяви Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София