Фандъкова: Следващата седмица решаваме за учениците 6-12 клас, връщаме ги поетапно в клас

5621
Фандъкова: Следващата седмица решаваме за учениците 6-12 клас, връщаме ги поетапно в клас
Снимка: БГНЕС

Обстановката с коронавируса в София е сложна, но в никакъв случай на ниво да сме безпомощни. Болниците вече са много подготвени и заредени. Повечето от тях се преструктурираха за две седмици. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на брифинга за разпространението на COVID-19 в Миниsтерския съвет.

Градът е под натиск: Данните от днес - 990 новозаразени. Хоспитализирани 2 26 пациенти, 238 са на интензивно лечение. Ръстът на хоспитализираните за последните 24 часа е 58 души, а от началото на седмицата - те са с 263 души повече, спрямо миналата седмица, отчете тя.

361 положителни теста са регистрирани в Covid зоните на 8-те ДКЦ в София

361 положителни теста за коронавирус са регистрирани от миналата седмица досега в Covid зоните на 8-те диагностично-консултативни центр...

"Този показател следим най-внимателно , защото моят грижа е да не оставим пациент без лечение. Трябва да намалим натиска към болниците. Това е причината да направим кабинети в ДКЦ-тата. В 9 от тях вече има кабинети, днес започва работи и такъв във 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половината от общинските поклиники", обясни Фандъкова.

Само за 5 дни 1600 души, с антигенни тестове са тествани 1528 от тях. Положителните са 453, или 29% от преминалите през тези кабинети, отчете тя.

"Мерките в обществените пространства, които следим, се спазват все по-добре в София. Седем екипа проверяват ежедневно мерките в градския транспорт. Дезинфекцията и контролът продължават. Предстои ни заседание, на което ще коментираме празниците. Моята позиция е, че не трябва да отслабваме мерките в нашия град. Поетапното връщане на ученици в училище също ще бъде обсъдено. Но смятам, че не можем да върнем всички от тях", обясни кметът на София.

"Ще наблегнем на контрола. Предстои заседание на щаба, на което ще разгледаме задаващите се празници. Моята позиция е, че по никакъв начин не бива да отслабват мерките в София сега. Разбира се, ще обсъдим и поетапното връщане на училище. Смятам обаче и че не можем да върнем всички ученици след 27 ноември в класните стаи. Това трябва да помислим внимателно, как някои от тях да започнат училище, за да може да се изпълни образователната мярка, предложена от министъра на образованието за гъвкав режим на обучение. Чакаме становище от директорите, предстои да обсъдим мярката в началото на следващата седмица и да вземем решение за учениците от 6-12 клас", които в момента се обучават онлайн, каза още Фандъкова.

Онкоболни и лекари срещу откриване на COVID легла в раковата болница в София

Лекари и пациенти от онкоболница в София излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Това става с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com