X
 
 

Филтри за чист въздух в столицата на 1000 домакинства

1280 0
Филтри за чист въздух в столицата на 1000 домакинства
Снимка: Dversia.net
Договор за доставка и монтаж на електростатични филтри в комините на 1000 домакинства в София възложи столична община. За изпълнител е избран единственият кандидат – консорциум „Филтърни системи – България“.

Водещ партньор в обединението, чийто договор е на стойност почти 4 млн. лв. с ДДС, е фирмата „Перконмакс“ ЕООД. Тя е с 65% дял в него. Останалите две - „Еспрокон“ ЕООД и „Актив билд“ ООД са с по 17,5% участие. 

Парламентът прие промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух на първо четене

Парламентът прие промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух на първо четене. Измененията са внесени от Министерски съвет. "За...

В указанията бе посочено, че доставката и монтажа на електростатичните филтри за горивни инсталации с мощност до 50 kW ще е до 1000 броя, но бройката е индикативна и възложителят не се задължава да заяви прогнозните количества.

Максималният брой, посочен в документацията, е 2000 филтъра, но тогава сумата по договора ще се удвои. Такава беше и прогнозната стойност на поръчката – 6,6 млн. лв. без ДДС, а подписаният в началото на този месец договор е за 3,3 млн. лв. без ДДС.

Планът е до края на тази година да се монтират 150 електростатични филтъра в комините на сгради, които се отопляват с въглища и дърва.

До края на ноември месец догодина трябва да се монтират останалите 850 бройки.

Защо мръсният въздух застрашава здравето ни и причините за него

Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот бел...

В случай, че договорът бъде удължен с 24 месеца, до края на ноември 2022 година трябва да се монтират още 500 филтъра, а до 2023 година – нови 500.  

Целта на тази мярка е справяне с мръсния въздух. Програмата се финансира от бюджета на Столичната община. Според данните от там, филтрите спират над 80% от фините прахови частици.

"Знаем, че това не е кардиналното решаване на проблема. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Столичната община, за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични", каза кметицата Йорданка Фандъкова пред медии.

Миналата есен стартира пилотен проект за монтиране на филтри в комините на 25 домакинства за малко над 65 000 лева в кв. Красна поляна. Тогава „Перконмакс“ бе единствен кандидат и спечели поръчката.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те зодии с ново гадже през февруари
5-те зодии с ново гадже през февруари

Вторият месец от 2020 вече настъпва, а с него и дългоочакваният шанс за намиране на сериозна половинка за някои от зодиакалните знаци. Всички знаем,...

Последно в Актуално