Финал на студентско състезание с Лесотехнически университет „ОЗЕЛЕНЯВАНЕ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ“

5258
Финал на студентско състезание с Лесотехнически университет „ОЗЕЛЕНЯВАНЕ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ“
Снимка: ИНОЕЪР

 На 9 май 2022 г. студентите от Лесотехнически университет дадоха отговор на въпроса „Как подходящото озеленяване може да подобри градската среда и качеството на въздуха?“. 

Проектът ИНОЕЪР и Столична община дадоха възможност на студенти от Лесотехнически университет да представят проект за зелената площ на новоизградената част на бул. Тодор Каблешков като се включат в състезанието „Озеленяване за по-чист въздух“.

Събитие, организирано от Асоциация за развитие на София, дава повече информация за ИНОЕЪР

ИНОЕЪР цели подобряване качеството на въздуха в столицата чрез иновативни, технологични решения и ангажиране на обществото в каузата. ...

По време на състезанието бяха представени общо 7 студентски проекта. Всички студенти бяха вложили много креативност в разработването им и запознаха журито с интересните концепции.

 

Проектът, заел първо място беше поднесен с идеята да подчертае добрия пример. Живущите в избрания район вече са създали цветно пространство, което ефективно пречиства въздуха и допринася както за естествената екосистема, така и за красива градска среда. За да покажат, че прегръщат инициативата им, студентите от 2-ри курс – Симона Новоселска и Мерлин Неждет са избрали за своя проект мястото до тяхната цветна леха, с което тя ще удвои своите размери. Всички растения, които са подбрали студентите са много лесни за поддържка и изключително ефектни. Надяваме се, че добрият пример ще се предаде нататък!

На второ място се класира проект, който включва както цветя, така храсти и дървета. Той е разработен от Александър Георгиев и се състои от растения, които са сухоустойчиви, цъфтят от ранна пролет до късна есен и имат дългосрочен декоративен ефект.

ИНОЕЪР – един от проектите, които превръщат София в умен град

"Умният град става наистина умен, когато решенията за него са се взимат предвид местните условия и заедно с гражданите. ИНОЕЪР прави то...

Трето място зае проекта, който надникна в китайската философия „Ин и Ян“. С геометричната си форма, авторът му изпрати ясно послание за нуждата от екологичния баланс. Проектът бе създаден и представен от Елис Басриева.

 

Решението кой от проектите да получи финансиране бе взето от компетентно жури в лицето на експерти от Столична община и Лесотехнически университет: Христо Вълчанов, зам-кмет на район “Триадица”; Ива Вълкова, гл. експерт, отдел „Транспортна дейност“; арх. Катерина Каневчева, гл. експерт, дирекция „Зелени системи“, и доц. Светлана Анисимова, преподавател по „Декоративна дендрология и Цветарство“, ЛТУ.

Креативността на студентите се простира широко, затова и решението бе трудно. Проектът на Слави Дичев включва растителност, която служи като шумоизолатор. Предложението на Пенка Рудева бе под формата на така разпознаваемата по цял свят българска шевица, а Мария Тодорова пресъздаде къщата на Тодор Каблешков, чието име носи булевардът, на който ще бъде реализиран спечелилият проект.

ИНОЕЪР стана част от дебата за климатичните промени и общественото здраве

ИНОЕЪР е добър пример за създаване на работещи мерки за подобряване на жизнената среда чрез сътрудничеството между публичните власти и ...

В галерията по-долу можете да се запознаете с част от проектите и участниците. Кой е Вашият фаворит?

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София