Гайтански предложи сделка на Столична община: Къпалня "Мария Луиза" в замяна на 24 имота

9632
Гайтански предложи сделка на Столична община: Къпалня "Мария Луиза" в замяна на 24 имота
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Румен Гайтански - Вълка е поискал Столична община да му прехвърли правото на собственост на 24 имота на територията на София срещу неговия мажоритарен дял акции в дружеството, което притежава лятната къпалня "Мария Луиза".

Посочените терени са на няколко места в града и са с обща площ 32,6 дка. Имотът в Борисовата градина е 35,2 дка и се държи от смесено дружество от фирма на Гайтански с дял от 59% и общинското дружество "Софийски имоти" - 41%.

Предложението стана ясно от спорно писмо, което Гайтански е изпратил на 4 юли до кмета Йорданка Фандъкова. Има и второ писмо - от 11 юли, до ръководството на общинското дружество "Софийски имоти". Писмата бяха обсъдени днес в Комисията по архитектура на Столичния общински съвет, без да са включени в дневния ред, предаде "Дневник".

ОЩЕ: Прекратиха разследването за кредита на Вълка от ББР

Кои имоти иска Вълка?

Гайтански пише до общината, че е минал един месец откакто той е предложил на кметството да придобие акциите му в "Мария Луиза". Тъй като до онзи момент не срещал отговор, изпратил списък с терени, срещу които би се разделил със собствеността си в бившия общински плаж.

Вълка посочва, че въпросните имоти са общински, макар че според кадастралната карта голяма част от тях са съсобственост. Има и пожелани от Гайтански терени, които са държавни - публични или частни.

ОЩЕ: Съдът обяви целия сарай на Румен Гайтански до яз. "Искър" за незаконен

Първата група от общо 12 парцела се намира на бул. "Г.М. Димитров" - в непосредствена близост до едноименната метростанция. Пет от тях са разположени до високата офис сграда NV Tower на булеварда. Общата квадратура на тези парцели е над 5 дка. В момента предназначението на един от тях е "за паркинг", друг е предвиден за "друг обществен обект, комплекс", а три са "за друг вид застрояване".

Другите седем парцела на бул. "Г.М. Димитров" се намират около самата метростанция и са с обща квадратура около 12 дка. Според кадастралната карта в тях общината също е в съсобственост, като повечето са с предназначение за "друго застрояване", пише в. "Сега".

Освен това Гайтански иска да получи поземлен имот и на бул. "Черни връх" с големина от 1,35 дка, който се намира в непосредствена близост до бившия текстилен завод "Витоша". Собствеността на този терен е "общинска частна", а предназначението му е "за друг вид застрояване".

Останалите имоти, който Гайтански иска срещу собствеността си в "Мария Луиза", са в район "Слатина". Група от пет терена е в близост до бул. "Шипченски проход" и е с обща квадратура около 5 дка. Другите парцели са разпръснати в района около стадион "Академик" и са с обща големина от близо 9 дка.

ОЩЕ: Незаконна сеч в къпалня "Мария Луиза", Фандъкова наложи 50 000 лв. глоба (СНИМКИ)

Остра реакция

На тези имоти може да се построят сгради с обща разгърната площ от 97 916 кв. м, изчисляват от "Спаси София". "Това значи приход от 100 млн. евро при цена от 1000 евро/кв. м, което е ниска цена за тези места, но сме действали консервативно. Някои от исканите терени са с предназначение за детска градина, за училище, за озеленяване", поясни Борис Бонев във Facebook.

Той се опасява, че управляващите в Столична община ще се изкушат да направят шумен "подарък за края на мандата си", като със замяна възстановят общинската собственост върху къпалня "Мария Луиза".

Групата на "Демократична България" е категорично против подобна замяна. "Това е абсурдно", коментира общинският съветник Бойко Димитров.

Председателят на СОС: Няма да има замяна

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обясни, че Гайтански е поискал от СОС, ако няма да изкупи акциите му в къпалнята, то да ги замени с имоти. Той написа във Facebook, че веднага е препратил това писмо до общинските съветници.

"Преди 5 месеца именно г-н Бонев предложи общината да си изкупи къпалнята обратно. Тогава му отговорих, че за нещо, което е подарено преди 20 години с бандитски схеми на частни фирми, няма как сега да платим още десетки милиони левове от данъците на софиянци. Втори подарък няма да има и София няма да плаща откуп. Нищо в позицията ми не се е променило!", заяви Георгиев.

"Апелирам към всички мераклии за власт да пият повече вода в жегите и да не всяват паника с фалшиви новини. София може и заслужава много повече от евтини сценки и измислени герои", заяви председателят на СОС.

ОЩЕ: Близо 5 млн. лв. за облагородяване на София - ето как се разпределят средствата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София