Георги Георгиев: За 2023 г. всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени

3525
Георги Георгиев: За 2023 г. всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени
Снимка: Actualno.com

За 2023 г. всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на пресконференция. 

Още: Междуведомствената работна група обсъди възможности за оздравяване на „Топлофикация София“

"Тук сме, за да ви съобщим резултатите от работата на създадената по инициатива на кмета Фандъкова работна група. Тя има за задача гарантиране на доставките за София и оздравяване на "Топлофикация София". Днес можем да съобщим новината, че е подписан договор между "Топлофикация София" и "Булгаргаз". От 7.00 ч. на 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени, за което благодаря на министъра и на дружеството за бързата реакция. Това е първият голям резултат", подчерта той. 

Според него договорът е гаранция.

Георгиев заяви, че другият въпрос е цената за потребителите да остане поносима, като обърна внимание, че това е въпрос към КЕВР. 

"С оглед на настояването на министъра да съобщим, че е вече факт реструктуриране на задължение, погасяване на задължения, за над 680 млн. лв., които "Топлофикация София" дължи на БЕХ и на "Булгаргаз", които Топлофикация има да получава от държавата като компенсации", каза още Георгиев. 

По думите му така дружеството ще може да поеме глътка въздух. 

"Защо е важно за нас да има диалог с държавата. Бездействието на предходното правителство - струва на софиянци 480 млн. лв. Това е поскъпването на природния газ, който остана некомпенсиран. Пряка щета заради липсата на адекватна държавна политика. На това трябва да се сложи край. Точно от една година апелираме това да се случи. Ще държим колегите от държавните институции да се намери справедливо решение, което не обременява софиянци", заяви още Георгиев. 

"За общинския съвет промяна на собствеността от публична в частна изобщо не стои на дневен ред", изтъкна Георгиев. Той подчерта, че ако се обмисля прехвърляне на дружеството на държавата, това ще стане при ясни гаранции за софиянци. 

От своя страна министърът на енергетиката Росен Христов каза, че идеята на Министерство на енергетиката не е да приватизира "Топлофикация София", а цели да помогнат на общината да извърви пътя, който са стартирали. Енергийният министър поясни, че ако не се реши проблемът с "Топлофикация", той ще се отрази на цялата енергийна система. Христов прогнозира, че за един сезон този проблем няма да се реши. "Има как догодина отоплителният сезон да не започваме със същите проблеми", каза още Христов. Министърът коментира, че идеята е да се намери компания с международен опит и с необходимите капитали, които да развият дружеството чрез инвестиции и да намалят ескплоатационните разходи, като в същото време успеят да задържат и оптимална цена за крайния потребител на топлоенергия. Той изрази убедеността си, че големи международни компании биха се заинтересували. 

"Работната група работи много интензивно и за няколко седмици имаме значителен напредък. Целта както на министерството, така и на общината и общинският съвет е оздравяване на дружеството и неговото развитие. Работната група работи за дългосрочно стабилизиране и подобряване на дейността на дружеството. Крайната цел е модернизация, внедряване на нови технологии и подобряване на ефективността", обясни Христов.

Стана ясно, че в момента са фокусирани на тези спешни мерки, свързани с прихващане на задължения, а крайната цел е едно дружество, което да работи самостоятелно без помощи. 

Той бе попитан и за компенсации, като обърна внимание, че те са предвидени в Закона за бюджета, който вече е гласуван. "Нови компенсации без действащ парламент няма как да предвидим и да осигурим. Не е само "Топлофикация" организацията, която търси компенсация. Приоритет на правителството е не да осигури компенсации, а газ на цени, които индустрията би си позволила и би могла да работи", обясни още Христов. 

Министърът коментира, че за момента няма конкретен отговор от „Газпром“. „Ние поддържаме отношенията като нашата цел е не само пМинистърът коментира, че за момента няма конкретен отговор от „Газпром“. „Ние поддържаме отношенията като нашата цел е не само преговорите, но и да сме изрядна страна по съществуващия договор. В момента, в  който имаме конкретика, ще ви съобщя.

Той посочи, че нямат специално отношение към „Газпром“, но цената им е конкурентна. „Много е важно този въпрос да не се политизира и да не се използва за политически дивиденти, включително и въпросът, който е с „Топлофикация“ някои партии се опитват да го използват за предизборна кампания. Това не са неща, с които някой може да си играе и да печели избори“, каза още Христов.реговорите, но и да сме изрядна страна по съществуващия договор. В момента, в който имаме конкретика, ще ви съобщя", каза още министърът на енергетиката.

Той посочи, че нямат специално отношение към „Газпром“, но цената им е конкурентна. „Много е важно този въпрос да не се политизира и да не се използва за политически дивиденти, включително и въпросът, който е с „Топлофикация“ някои партии се опитват да го използват за предизборна кампания. Това не са неща, с които някой може да си играе и да печели избори“, каза още Христов. 

Още: Иван Таков: Държавата да придобие "Топлофикация", но срещу ясни гаранции за софиянци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София