Главният архитект: София прилича на битпазар

2191
Главният архитект: София прилича на битпазар
Снимка: БГНЕС

Градът ни прилича на битпазар, а не трябва да е така. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в по време на годишния си отчет. Така той коментира новите текстове за градското пространство, които ограничават рекламите по фасадите на търговските обекти.

Според Здравков трябва да се спре брандирането на фасадите на сградите, като по думите му това ще допринесе за европейския облик на столицата. По думите му съпротивата срещу новите текстове е голяма.

Главният архитект на София: Водят се разговори да не се строи небостъргач в "Стрелбище"

Разговори с НИКМИ относно градинката на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" вече са започнати – по инициатива на пр...

Противниците на идеята сочат, че с новата наредба се облагодетелстват само агенциите, които владеят билбордовете в София и се пренасочва паричен поток към тях, като не се позволява на търговците сами да се рекламират, без посредник. ТУК можете да се запознаете с мотивите им.

По време на отчета си за работа през двете години, в които е главен архитект, обяви, че за изминалата година е издал 390 заповеди за премахване на незаконни строежи. Принудително са премахнати 48 строежа, като 17 от тях били незаконни, а 31 пред срутване, което струвало 700 000 лв.

Като голяма гордост за 2017 г. той посочи промените в Закона за устройството и застрояване на Столичната община. "Премахната е вратичката в закона по която се появяваше уродливото понятие "небостъргач на два калкана" да се появи в София", заяви архитектът.

Здравков открои като важна стъпка, за това столицата да бъде по-зелен и приветлив град, повечето пешеходни пространства обособени по централни улици.

Чудо: Български политици плащат глоба, която техни колеги са изработили

По инициатива на ГЕРБ, общинските съветници в София се организират да събират пари, за да платят глобата от 13 000 лева, наложена от Въ...

През миналата година Здравко Здравков е внесъл за разглеждане в СОС 139 доклада. Принудително са премахнати 48 строежа, от тях 17 незаконни постройки и 31 опасни сгради. Общата стойност на премахването възлиза на почти 700 000 лева.

"През тази година се борихме с хартиената фабрика, която ни залива", подчерта главният архитект.  Здравков се похвали и с прозрачността в работата си. "Всички преписки се публикуват на сайта на направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община", открои той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com