Глобена пътничка без билет осъди Столична община за близо 5 пъти повече пари

58806
Глобена пътничка без билет осъди Столична община за близо 5 пъти повече пари
Снимка: БГНЕС

Пътничка без билет в градския транспорт в София, на която била наложена глоба от 200 лева, осъди Столична община за нанесени щети.

Историята се точи седем години и всичко се случва през януари

В първите дни на 2017-та младата дама с инициали Л. С. М. бива хваната като нередовен пътник в градския транспорт (без билет) и свалена на следващата спирка, за да ѝ свалят данните от личната карта за съставяне на акт за административно нарушение. Наказателното постановление с глоба от 200 лева е издадено от зам.-кмета на Столична община. През юли същата година то е изпратено на наказаната, но тя не е открита на адреса. Въпреки това от Столична община приели, че връчването е извършено редовно и като не постъпила жалба, то влязло в сила.

Още: От 15 март връщат картата за една линия на градския транспорт

През 2020 г. вземането е изпратено до частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Последвала покана за доброволно изпълнение 6 месеца по-късно и запор през януари 2022 г. на банковата й сметка. От нея е изтеглена сумата за наложената санкция и делото при ЧСИ.

Именно тогава санкционираната жена научава за наказаниено. В това време тя е бременна в третия месец. Завежда дело пред съда и през януари миналата година излиза разпореждане на Софийския районен съд, с което наказателното постановление се отменя поради изтекла абсолютна давност.

След като е отменена глобата ѝ, тя започва ново дело срещу Столична община – по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Претенцията ѝ пред Административния съд в София е за 1380 лева. От тях 1000 лева за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в комплекс от психо-емоционални изживявания и влошаване на здравословното състояние. 200 лева е стойността на глобата, платена чрез запор, а 180 лева представляват разноски за воденото от ЧСИ изпълнително дело.

Нейни свидетели заявили пред съда, че когато запорирали сметката ѝ, жената била бременна в третия месец, с рискова бременност. Здравословното ѝ състоянието рязко се влошило, съпроводено е с чести контракции, кървене, оставала по-често на легло. Изпаднала в депресия, тъй като имала заеми към банка и не можела да погасява задълженията си.

Още: От 2023 г. с един билет на трамвай, метро или тролей в София

Становище на съда 

"Изброените емоционални сътресения, безспорно представляват вид неимуществени вреди, като съдът намира, че те са пряка и непосредствена последица от незаконосъобразния акт на ответния орган... С факта на запориране на сметките тя реално е лишена от доходи, което е породило у нея чувството на финансова несигурност по отношение на нея и нейното семейство. Допълнително напрежение е изпитала и от това, че има заеми, които обаче не може да обслужва, което от своя страна още повече допринася за стресовото й състояние. Следва да се отбележи, че бременността е специфично състояние за всяка една жена и е свързано с различни промени както във физическо, така и от емоционално естество, съответно всеки преживян стрес през този период освен, че вреди на здравето на майката е свързан с повишена честота на преждевременни раждания, забавено развитие, физически и психически отклонения, ниско тегло при раждането, усложнения при раждането и завишен риск от неврологични и поведенчески нарушения в развитието на детето“, сочи в мотивите си съдът.

С решение от 15-ти януари т.г. АС-София присъжда на жената цялата сума, която тя иска, плюс 400 лева разноски по делото. Присъдата обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Още от Столична община: 

Превръщаме се във фарс": Поредна разходка до Столичния общински съвет и пак без решение за председател

Ваня Григорова отказа да участва в обща коалиция с ПП-ДБ-СС

Резервните части за завода за боклук на София: Рециклирани, може би?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София