Горнобанци успяха, зам.-министър Ваньо Шарков спря търговете

12262
Горнобанци успяха, зам.-министър Ваньо Шарков спря търговете
Снимка: БГНЕС

Инициативният граждански комитет в "Горна баня" постигна първата си победа от голямата битка за спасяването на три държавни имота в квартала, научи Actualno.com. Два от тях бяха обявени за продажба на търгове, които трябваше да се проведат на 16-и и 17-и април. Става въпрос за бившите санаториум и поликлиника, които се намират в центъра на "Горна баня". Те са стопанисвани от "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД. За планираната продажба стана ясно, след като от гражданския комитет в квартала започнаха да търсят начини за реставрацията на банята, която е архитектурен паметник.

Под натиска на гражданите, заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков спря организацията на търговете. С писмо с изходящ №53-09-9/09.04.2015 г. той нарежда на директора на "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД д-р Татяна Ангелова да прекрати всякакви дейтсвия, свързани с изпълнението на решенията по Протокол РД-16-67 от 24.03.2014 г. С този документ министърът на здравеопазването по това време Таня Андреева е дала разрешение за извършване на продажбата по реда на чл. 15 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговски дружества с държавно участие. Това се е случило във връзка с изпълнение на Решение на Министерски съвет №133 от 14.03.2014 г.

Татяна Ангелова за горнобанци: Нека да си гонят интересите!

Директорът на "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД в столичния квартал "Овча купел" д-р Татяна ...

"Разрешението за продажба е дадено преди повече от година, пише в писмото на Ваньо Шарков до д-р Татяна Ангелова. - До този момент не сте представили доклада по т.4 от Протокол РД-16-67 от 24.03.2014 г. с копие от документите за контрол, поради което и с оглед на настъпила промяна в обстоятелствата, следва да прекратите всякакви действия, свързани с изпълнението на решенията по Протокол РД-16-67 от 24.03.2014 г. до преразглеждането им от ръководството на Министерство на здравеопазването".

Такъв доклад д-р Татяна Ангелова показа в четвъртък (9-и април) сутринта пред Actualno.com, но той не беше входиран в Министерството на здравеопазването. Това трябваше да се случи по-късно през деня. В него предложението на директора на "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД е средствата от продажбата на бившите санаториум и поликлиника в "Горна баня" да бъдат използвани за:

- изготвяне на проекти и документация за реновиране и преструктуриране на сградния фонд на източния блок на стационара (б.а. - сградата на болницата в "Овча купел") и частично покриване на строително-монтажни работи

Ваньо Шарков за "Горна баня": Защо да продаваме имотите, ако ще закопаваме парите под земята?

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира пред Actualno.com издадените от неговото ведомство заповеди за обявяван...

- за подготовка на документация за провеждане на търг за държавна строителна концесия на балнеолечебниците в кв. "Овча купел" и кв. "Горна баня"

- за подготовка на документация за провеждане на търг или конкурс за сключване на договор за съвместна дейност за Лечебно-профилактично отделение - Куртово, общ. "Белово".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София