Градският транспорт е пред фалит, алармират от "Спаси София"

4077
Градският транспорт е пред фалит, алармират от "Спаси София"
Снимка: БГНЕС

Градският транспорт на София е във финансов колапс. За това сигнализира независимият общински съветник Борис Бонев. Според изнесените от него данни дупката в бюджета само за тази година ще бъде над 100 млн. лв.

Изправени сме пред ликвидна криза - търсят се пари за заплати, гориво и резервни части, а предвидените в бюджета на Общината пари са двойно по-малко от необходимите, предупреди той.

„Столичен автотранспорт“ и ЦГМ със заеми от Столична община заради ковид кризата

Драстичното намаляване на броя на пътниците, спирането на продажбата на билети от водачите на превозните средства и намаляването на кон...

По думи на Бонев ГЕРБ и ВМРО са в паника, че ще фалират системата в своя мандат. Те не предприемали никакви мерки, освен да взимат нови заеми, които "да наливат в черната нереформирана дупка на ЦГМ и градския транспорт, без никаква представа как да излязат от нея".

Общинският съветник изрази притеснение, че ГЕРБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова целенасочено крият информация за реалната ситуация. От "Спаси София" посочват, че в последните 5 дни са били внесени 5 доклада за наливане на общински пари, с които временно да се закърпи положението.

Според Бонев проблеми има и в бюджета на градския транспорт за 2021 г., внесен в петък вечерта и гласуван още в понеделник. На дискусиите в Столичния общински съвет е станало ясно, че той е основан на нереалистични данни. Той е категоричен, че управляващите предлагат бюджет, за който е сигурно, че само ще задълбочи кризата, вместо да я реши.

Независимият съветник прогнозира, че до края на годината финансовата дупката в транспорта ще е огромна. По тази причина той предлага спешни действия и спасителни мерки за градския транспорт. Сред тях са задължително свикване на извънредно заседание на СОС, на което Фандъкова лично да обясни колко точно е дупката. Необходимо според него е и да се изработи нов и реалистичен бюджет за градския транспорт.

Пътниците не се връщат в столичния градски транспорт

Пътниците в градския транспорт не се връщат, продължават да са под половината от обичайното преди пандемията. Това каза пред журналисти...

Бонев настоява да се изготви и пакет от решения за подобряване на градския транспорт, както и за цялостна реформа на ЦГМ. Независимият съветник се застъпва за експертен директор, а не партийно назначение, по-малко ръководни позиции и сливане на дублиращи отдели и дирекции в Общината.

В момента всички плащаме с данъците си за некомпетентните решения на ГЕРБ, независимо дали ползваме градския транспорт или не, подчертава независимият съветник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София