Жители на южни квартали на София и близки села формираха обединение

14188
Жители на южни квартали на София и близки села формираха обединение
Снимка: iStock/Guliver

Жители на Витошката яка (южни квартали на София и южни села в рамките на Столична община) се обединиха в инициатива, която цели подобряване на качеството на живота по различни начини. От инициативния комитет изпратиха изявление, в което разкриват целите си.

Публикуваме текста му:

"На 01.10.2017 г. бе инициирана МЕСТНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ В КВАРТАЛИ И СЕЛА В ЮЖНАТА ЧАСТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА. Излъчен е инициативен комитет, съобразно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който да организира подписка в подкрепа на представените предложения до Столичен общински съвет от с.Мърчаево, с. Владая, с. Бистрица, кв. Княжево, кв. Драгалевци и кв. Симеоново, с председател инж. Васил Николов, който в последните години активно работи по взаимодействието между институциите и гражданското общество.

През лятото на 2017 г. предварително бяха проведени обществени обсъждания във всички населени места, на които бяха изведени основните приоритети и мерки за подобряване на качеството на живот в горепосочените населени места. На обществените обсъждания гражданите повдигнаха проблеми главно свързани с качествено подобряване на комуналните услуги, изграждане на вътрешноселищната инфраструктура и изграждане транспортни връзки и подобряване обслужването на съществуващи такива. Също така и изработване на нови подробни устройствени планове (ПУП).

Обединявайки се смятаме, че бихме могли да постигнем много повече, изпълнявайки процедура за пряко участие на гражданите във властта, изпълнявайки стриктно закона. Но ако няма чуваемост за проблемите на нашите села и квартали сме готови да предприемем общи протестни действия.

Предложенията, представени от отделните селища, са:

1. Удължаване на 3-ти метродиаметър до гр. Перник и изграждане на нови метростанции.

2. Изграждане на 2-ри метродиаметър до Околовръстен път и намаляване интервала на движение на автобусите А93 и А64 съответно на 18 и 8 минути.

3. Мерки за подобряване на състоянието на съществуващата пътна и крайпътна инфраструктура в с. Бистрица, кв. Симеоново, кв. Драгалевци, кв. Княжево, с. Владая и с. Мърчаево.

4. Мерки за разрешаване на проблемите, свързани със снегопочистването и сметоизвозването на с. Бистрица, кв. Симеоново, кв. Драгалевци, кв. Княжево, с. Владая и с. Мърчаево.

5. Цялостно изграждане и подновяване на В и К мрежата в с.Мърчаево, с.Владая, с.Бистрица и кв. Княжево.

6. Цялостно изграждането на канализационната мрежа в кв. Симеоново и кв. Драгалевци.

Столичани все повече инвестират в имоти със зелени пространства

Столичани все повече инвестират в имоти със зелени пространства, отчита международното жури на седмото издание на конкурса за луксозно ...

7. Изработване и одобрение на Подробен устройствен план на с. Владая и с. Бистрица,

8. Изграждане на видеонаблюдение в с. Владая, свързано с общинския център за видеонаблюдение.

9. Столична общината да изиска от МЗ правото на собственост и ползване на банята и минералните извори и находища в кв. Княжево.

Заради законов абсурд СГС не позволи дело срещу мръсния въздух в София

Подалите иск за колективно дело срещу Столична община поради липсата на грижа от страна на общинските власти за чистотата на въздуха ор...

10. Доизграждане на спирките по маршрута на линия А67 и определяне на интервал от 5-7 мин. в интензивните часове и 10-17 мин. през останалото време на движение.

11. Изграждане на преки пътища от кв. Симеоново до лифтена станция Симеоново.

12. Съхраняване на съществуващите към момента общински земи на територията на кв. Драгалевци и промяна на предназначението им в предназначение за зелени площи.

Столичани вече могат да наемат електромобили чрез нова услуга

От 30 октомври в София стартира услуга за споделена мобилност с електромобили. Услугата се казва Spark и се управлява чрез мобилно пр...

13. Да се възстанови "Плажа" в с. Бистрица като обществено място за отдих и туризъм.

По-голямата част от предложенията са били представяни на СО през последните 15 години и липсата на реакция определя необходимостта от провеждане на организирани, целенасочени законови действия от страна на гражданите.

С оглед създаване на стройна и ефективна организация за изработване на общо предложение и подписка в негова подкрепа Инициативният комитет отваря временни приемни във всички населени места, където гражданите могат да получат подробна информация за целите и задачите на инициативата, да подават сигнали, мнения и предложения и да се включат в подписката. Изработен е график и са определени местата на приемните. Те ще бъдат закрити в края на Ноември и ще бъдат изпратени предложенията до СОС", завършват от обединението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София