Как кошмарният градски транспорт в София стигна до Варшава!

8692
Как кошмарният градски транспорт в София стигна до Варшава!
Снимка: БГНЕС

В края на месец октомври 2018 година в Полша предстоят местни избори. Един от кандидатите за кмет на Варшава е Патрик Яки, който в момента е зам.-министър на правосъдието. Издигнат е от управляващата партия Право и справедливост. Един от основните акценти в предизборната кампания на г-н Яки е строителството на две нови метролинии. За да защити каузата си Патрик Яки посочи за добър пример за бързо и евтино строителство София. Това предизвика недоволството на действащия зам.-кмет по транспорта на Варшава, г-жа Рената Казновска и дори я вдъхнови да изнесе презентация пред полски журналисти, представяща реално и обективно сравнение между това как функционира градският транспорт в двете столици.

От неправителствената организация "Спаси София" предоставиха основните акценти в презентацията на г-жа Казновска. В нея се казва, че В София броят на новите трамваи е десетократно по-малък от купените от Варшава и има “канибализация и безстопанственост на наземния градски транспорт за сметка на метрото”

София се оказа сред градовете с най-малко санирани блокове по държавната програма

Кабинетът "Борисов" хвърли големи сили и средства да рекламира "безплатното" саниране, но се оказва, че то почти не е "огряло" някои гр...

В сравнението между двете столици се откроява фактът, че интервалите на движение на софийското метро са почти три пъти по-големи в сравнение с полското, а станциите на влаковете са по-къси. Това е основна пречка в адекватното обслужване на пътникопотока в българската столица:

"Метрото в София оперира на три пъти по-големи интервали от варшавското. В 16.00 часа интервалът във Варшава е 4 минути, а по новата М2 в София – 8-9 минути. След 20.00 ч. Интервалът в София достига до 14 минути, докато във Варшава е 8-9 минути до полунощ. В София последните курсове на метрото са преди полунощ, а във Варшава то продължава да работи до 3 часа през нощта", гласят данни от сравнителната презентация.

"Влаковете за новата М3 в София са 60 метрови. Дори днес е сигурно, че те ще са недостатъчни за пътниците и очакваните бъдещи пътникопотоци", се казва още в доклада на г-жа Казновска.

Във Варшава дължината на пероните на всички метростанции е 120 метра, докато софийските варират от 105 до 120 м, което не позволява използването на по-дълги влакове по всички метростанции. Проблем е и дължината на самите влакове, които във Варшава са двойно по-дълги, отколкото бъдещите по М3 (третия лъч на метрото) в София.

Крусев обяви кога ще приключи ремонтът на ул. "Граф Игнатиев"

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ ще приключи евентуално в края на октомври. Казвам евентуално поради факта, че в началото на...

Далеч по-стегнатите и адекватни разписания пък са и част от причините, заради които метрото във Варшава, макар и с по-малко станции от софийското, превозва двойно повече пътници всеки ден.

За разлика от София, в полската столица функционира система от 4 линии на градска железница с интервал на движение от 10 мин в час пик, допълват от „Спаси София”.

"В София всеки може да види канибализацията и безстопанствеността на наземния градски транспорт за сметка на метрото. Няколко трамвайни маршрута бяха закрити, включително и такива, водещи до метрото. Инвестиции в подвижен състав почти няма. Между 2006 и 2008 година Варшава закупи 281 нови трамвая, докато София едва 25. Наземният градски транспорт се влошава с всяка година, а интервалите на движение на трамваите не спират да растат", сочи безпощадно анализът на г-жа Казновска.

От "Спаси София" обръщат внимание на намаляващото потребление на градския транспорт въпреки над 1 милиард евро, инвестирани в разширението на метрото, систематичното унищожение на трамвайните трасета и увеличаващата се зависимост на софиянци от личния автомобил.

Значителни промени в движението в София заради строежа на метрото

Във връзка със строителството на Метро София – ІІІ диаметър – Позиция 1 - от ул. „Житница” до бул. „Бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кмет за промените на бул. „Витоша“: Искаме да свалим велоалеите от тротоарите и да ги положим на пътното платно

Борис Бонев за промените по "Патриарх Евтимий": Отчитам някои пропуски

Няма да се върне старата организация на движение в центъра, закани се зам.-кмет на София

Дебат за движението по "Патриарха": Кмет на ПП-ДБ поиска връщане на старото положение

Премахват опасни дървета около храма "Св. Александър Невски"

Хиляди деца отново останаха извън яслите и детските градини в София

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

"Тук пак ще има паметник": Манолова и Григорова надраскаха с червен спрей оградата около МОЧА (ВИДЕО)

"Никой не е глух": Васил Терзиев с първи коментар за протестите срещу промените в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София