Кметът на Божурище Георги Димов: Имаме средства за много проекти, защото ценим всеки лев

8060
Кметът на Божурище Георги Димов: Имаме средства за много проекти, защото ценим всеки лев
Снимка: Община Божурище

Георги Димов е кмет на община Божурище за втори мандат. Магистър е от УНСС по икономика. Actualno.com го потърси за интервю, за да разкаже за финансовото състояние на общината, за изпълнените проекти и изпитанията пред местното управление.

Г-н Димов, годината е към своя край и време за одобрение на данъци, такси и цени на услуги за следващата година. Утежнява ли се бремето за жителите на Божурище, какво реши Общинският съвет?

ОбС реши по мое предложение, в случай че прокуратурата атакува наредбата ни за данъците, да променим конкретно данък сгради. Има съдебно решение, че изменят наредбата ни поради факта, че има дискриминация, защото данъкът е 1 промил за граждани и 1,5 промила за юридически лица.

Кое е дискриминационно?

Трябва да са еднакви за физически и юридически лица. Общинският съвет прие таксата да е уеднаквена - 2 промила за граждани и фирми. А наредбата на ОбС до този момент не съответстваше на закона, както и много наредби на други общини в нашата държава.

Това не е ли почти навсякъде - даже с много по-кардинални разлики, примерно 1,5 за физически и над 9 промила за юридически?

Така е, но трябва да е равен. Това направихме ние, както е по разпореждане на прокуратурата. Дилемата беше, че при нас от 1 промил на 2 се увеличава данъкът за граждани, а от 1,2 се увеличава на 2 за юридически лица. Обясних на Общиннския съвет, че в момент на криза, както е сега, заради Ковид-19, граждани или фирми, които се обосноват, че не са работили тази година или следващата, данъците ще им бъдат опростени с решение на ОбС.

Дали сте им някакъв срок, в който да подадат заявление до общината ли?

Това ще го направим заедно с ОбС и когато човекът Х не е работил - бил той барман, сервитьор или друг, пусне заявление до общинската администрация и докаже, че не може да си плати данъка, ние ще му го опростим. Същото важи и за юридически лица - заведения, ресторанти и др., засегнати от кризата. С това се защитаваме, че в момент на криза сме вдигнали данъците. Примерно в село Храбърско председателят на Общинския съвет плаща 5,80 лв. данък на година. Със завишението ще плаща около 12 лева. Казах пред ОбС: "Направете сметка, със завишението на данък сгради става 12 лв., с които общината реално не може да плати лампата, която свети до нея, камоли дупки или каквито да е други дейности. И винаги дотираме от града, от разрешенията за строеж в индустриалната зона".  

Справка в сайта на МФ сочи, че Божурище е сред 10-те общини в България с най-добри показатели за финансова самостоятелност, устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи в края на третото тримесечие на 2020-та година. На какво се дължат тези показатели?

Колкото и нескромно да звучи, на добрите ни управленски качества и добрия екип, който съм сформирал в общинската администрация. Сами може да се запознаете, че всеки обект, който започваме, като площада, парковете, асфалтираните улици, ги правим с минимални средства. Разходваме минимум средства за доста големи обекти. По този начин остават пари за още повече обекти и повече блага за жителите на общината. Площадът от 12 декара сме го направили за 630 000 лв. с ДДС. В много общини са отишли около 2 млн. лева. Ако по-миналата година съм асфалтирал 1,2 км улици, съм вложил 200 000 лева. И то не само асфалтиране, а и дупките в цялата община. На много други места това ще го направят за 1 млн. лв. Харчим малко, правим много.

С толкова занижени стойности, каквито посочвате, как ви подават оферти за изпълнение, тъй като всяка фирма иска да направи печалба? Едва ли е възможно това?

Много е просто и е възможно. Пускаш една процедура и в нея залагаш малък марж като печалба на фирмата. Може да не се яви нито една фирма. Ще я пуснем втори път същата. Обаче като погледне в електронната платформа ЦАИС ЕОП и фирмата Х види, че в този период от време има свободни хора и техника, подава оферта. Прави си сметката, че ще изкара малко пари, но пък работниците ще са заети. Малко е по-добре от нищо. През това време може да участва и по други проекти, с по-голям марж. При нас ще вземе обекта, ще го изработи. Ние следим да бъде качествен, но той си намира заетост на работниците. Ако сте фирмата Х и чакате само големи маржове, в един момент ще сте без работа, хората ви ще чакат заплати, ще се чудите в коя община може да вземете по-голяма печалба. В много случаи имаме по един участник, не по два, три, пет, защото маржът е малък като печалба.

Същото ли се отнася и за бул. "Европа", където има и закъснение?

Закъснението е доста голямо. Вчера обясних и на Общинския съвет, че беше даден максималният срок - 90 дни, който не се изпълни от фирмата. Срокът беше удължен, заради едни гео-клетки за усилване на основата в част от улицата, за да не пропадне след 3 месеца. След това пак забавиха срока. В момента им текат глоби. Казах и пред ОбС, че когато се завърши обектът, ще кажем и колко са глобите. Това може да направи кметът - да глоби по договор. Ако може да си избираме фирмите, бих избрал някоя малка местна фирма, за да й бъде този обект приоритетен, топ обект. Когато дойдат едни големи фирми, които имат обекти за по 300-400 милиона - магистрали, пътища и улици, нашият обект е оставен за накрая. Аз звъня, настоявам, а те казват: "Да, ще си платим глобите". Има неустойки по договор и те си го четат. Какво мога друго да направя - нищо.

В случая обаче не е така - фирмите в „Обединение Европа“ не са от големите, защо са закъснели?

Мисля, че "Нивел Строй" участва по големи проекти и бих казал, че е една от мащабните. Според мен закъснението е вероятно защото имат други обекти по други общини и си гледат тези, които им носят по-голяма печалба. Нас, като са по-малко пари, ни оставиха за накрая. Благодарим на Господ, че ни даде хубаво време, за да приключим тази улица. Почти сме на финала.

Каква е стойността на санкцията за всеки ден закъснение?

Не е постоянна величина - по 100 или 1000 лева на ден. Тя е процент спрямо изпълнени и оставащи дейности. Всеки ден се правят нови дейности и оставащите намаляват. Намалява и глобата. Така е заложен договорът с ДФ "Земеделие" и с фирмите изпълнители. Обясних и на ОбС, че сумата от тази глоба ще остане във фонд "Земеделие", няма да може да я ползваме за нещо друго.

Кога се очаква да приключат?

Надявам се до 10-ти януари да сме приключили, защото почти целият участък е направен.

Другите ви реализирани през годината мащабни проекти?

Пътят Божурище - Костинброд, който свързва двете общини. Проектът е перфектно изпълнен, както и главната улица на Божурище. Неговата стойност беше 1,3 лв. с ДДС. Средствата са осигурени с решение на МС.

Предвид, че пътят е между две общини, не е ли държавен и защо тогава община Божурище е възложител?

Не, пътят си е общински. С решение на МС ние възлагаме процедурата и изпълняваме обекта. Примерно Божурище-Гурмазово-Пожарево е държавен път. Тази година от АПИ направиха измерване, в момента проектират и се надявам следващата година да асфалтираме и този път. Имаме направен проект за пътя за Храбърско, Пролеша-Хераково и Храбърско-Старо село, за които имам готови проекти и ще търсим финансиране - пред МРРБ, новата програма на ДФ "Земеделие" или пред Министерския съвет. Друг изпълнен мащабен проект е по  ПУДООС за рекултивация на общинското сметище в землището на Пролеша и Хераково. В годините то затрудняваше живота на двете села, сега е рекултивирано за сумата от 600 хил. лв. с ДДС. Пред ДФЗ спечелихме проект за облагородяване на дворното пространство в СУ "Летец Христо Топракчиев“ за около 900 000 лева с ДДС. В момента дворът е така, както трябва да бъде в една европейска държава.

Готвите ли се за участие с проекти по новите правила в бъдещия програмен период?

Готвим се за водопроводи, пътища и улици, за саниране на сгради, прилежащи пространства - всичко, което е възможно. И сме с проектна готовност.

Какви са най-важните ви задачи за догодина?

Да завърша бул. "Европа" - главната улица на Божурище. Ще дадем всичко от себе си, за да го завършим максимално бързо, защото от около 4,4 км имаме около 3 км, които са направени. Остава около 1,5 км, които трябва да направим в най-кратки срокове. Ще започнем цялостна подмяна на водопровод на кв. "9-ти септември" в гр. Божурище. Това ще е третият етап от обекта. Имаме избрана фирма и сключен договор. Ще се борим за подмяна на цялостния водопровод на село Пролеша, на Гурмазово. Надяваме се на одобрение от ПУДООС. С АПИ да направим Божурище-Гурмазово-Пожарево, Храбърко-Старо село и Пролеша-Хераково. Също така по подписания договор да започнем в ранна пролет изграждане на общински пазар в Божурище с проект, който всички искат да направим - градска обществена тоалетна. Пазарът ще изцяло нов - с алеи, паркинги и т.н.

Ако може да уточним дължината на бул. "Европа", защото в обществената поръчка е 1,6 км, а вие казахте друго?

1,6 км е финансиран от ДФЗ като проект. Имаме общински 300 000 лв. с ДДС, с които сме направили още близо 500 метра. Отделно имаме още 200 метра, които също се правят с общински средства. Стават около 2,3 км. Километър и половина ще ни остане, защото няма да го правим до самия край. В посока към Калотина си е нов.

Извън финансирането от ДФЗ други ли са изпълнителите?

По едната поръчка е същото обединение, а за другата вече е друг изпълнителят. Обектът е на три етапа. Не мога да бъда по-конкретен, защото тази дейност съм я възложил на зам.-кмета. Моята борба е да обикалям по институции и да се боря за финансиране и други блага за общината.

Започват мащабни ремонти в община Божурище

Подмяна на водопроводни участъци и асфалтиране на улици ще бъдат извършени през следващата година в няколко села от община Божу...

Много ли са болните от коронавирус, общината успява ли да помогне на засегнатите?

Точна бройка не мога да кажа в момента, но преди седмица бяха около сто човека. Взели сме всички мерки - дезинфекция на всички общински сгради, в ОбА и ОбС - маски, дезинфектанти, дистанция. Дезинфекцираме поликлиниката. Всеки гражданин, който е пуснал молба към нас за помощ, сме се отзовали, било то с финансова или друга помощ.

Имате ли подкрепата на правителството в тези трудни времена?

Да. По мое наблюдение, когато видят как кметовете се борят и работят, винаги правителството се отзовава. 

Докъде се стигна с прокурорското обвинение срещу вас за длъжностно престъпление при продажбата на четирите имота в Гурмазово?

Имам си адвокат, който се занимава със случая. Води се разследване, което е в ход. Не бих искал да давам изявления, защото трябва да ги оставим да си свършат работата и прокуратурата, и следствието, и всички останали, които се занимават с тези действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София