Кметът на Божурище: С малко пари правим много, остават и за безплатни детски градини

8682
Кметът на Божурище: С малко пари правим много, остават и за безплатни детски градини
Снимка: община Божурище

Георги Димов е втори мандат кмет на община Божурище. Завършил е УНСС по специалността „Икономика на туризма. Политически науки“. Магистър е по стопанска система в същия университет. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за свършеното през годината, за бизнеса в общината и по-нататъшните му намерения.

Г-н Димов, наскоро взехте наградата „Кмет на годината“ в категорията малки общини. Заради какво най-вече смятате, че хората са гласували за вас?

Заради това, че в кратък период от време успяха да видят наистина положителна промяна в нашата община. Тази промяна продължава, и то във всяко едно населено място, не само в града. Така немислими неща, които хората не са и мечтали да се реализират, аз също, защото когато човек колкото и да иска, колкото и да си вярва, за да се случи, трябва да се положат много усилия. И доста голяма доза късмет. Аз затова казвам, че Господ е във всичко. Когато той помага и когато ние искаме да свършим нещо голямо усърдие на общинската администрация, на Общинския съвет, с помощ от гражданите, нещата се случват. И когато работиш неуморно през целия мандат, обектите са налице. А те са за общото благо, всички ги ползваме, те подобряват нашата среда за живот.

Имате впечатляващо нисък коефициент на безработица - 3,3%, точно колкото в София. Това ниво постигано ли е досега в новото време?

Бих казал, че откак се създаде индустриалната зона - от 2009 година насам, всяка изминала година успяваме да надграждаме с по-добра работа от екипа на общинска администрация, с по-добро взаимодействие с всички инвеститори. Стараем се да съкращаваме срокове, да бъдем съпричастни с техните проблеми и предизвикателства, да намаляваме трудностите до минимум. По този начин, когато ги облекчаваме и работим в тясна връзка с тях, тече добрата дума към бъдещите инвеститори. Така приобщаваме още повече инвеститори. В крайна сметка така се отварят много нови работни места. Въпрос на екипна работа.

Този показател е толкова нисък, че трябва да означава недостиг на работна ръка и „внос“ от другаде, така ли е?

Да. Търси се работна ръка, ние разпространяваме информацията. Но, уви, има свободни места и не могат да се намерят достатъчно хора. От София идва голяма част от работната ръка, но пак са нужни още.

Колко гъвкави сте в общинската администрация, колко адекватни сте спрямо изискванията на бизнеса?

Всичко го правим, както се казва, по устав. Но се работи извън работно време, ако трябва и денонощно. Документацията на големите инвеститори е огромна, говорим за кашони. И ако искаме да се свършим бързо и тези хора да останат доволни, работим повече - и архитектът, и кметът, и абсолютно всички. Работим колкото е нужно, но само по устав - документ по документ. Въпросът е крайният резултат да е положителен за инвеститора, в рамките на закона.

Смогвате ли да спазвате сроковете?

Винаги. Гледаме даже да ги съкращаваме. Ако се входира дадена комплектовка на документи и срокът е една седмица да издадем разрешение за строеж, гледаме да е по-рано. Какво печели общината - добрата дума от съответния инвеститор, че община Божурище работи перфектно, в добра взаимовръзка. Така се привличат още повече инвеститори. Бих казал, че се справяме, защото до днешна дата имаме над 300 разрешения за строеж. Миналата година пак бяха толкова, по-миналата - около 400. 

Толкова много нови бизнеси стартираха тази година в Божурище, че отстрани е трудно да се изчисли общата стойност на инвестициите им. Вашите разчети какво показват?

За стотици милиони. Когато говорим за тези милиони, те са в собствените им бизнеси, но като приход за общината не се изразява в толкова големи параметри. Общината печели единствено от разрешението за строеж и във времето – от данък сгради. Ако примерно общината вземе около 500 000 лева, в зависимост от квадратурата на обекта, въпросът е какво правим с тях. Тогава идва нашата важна роля. А ние с малко правим много и разходваме реалните средства. Въпросът е да направиш разчета така, че да оставиш малка печалба на фирмите. Не фирмата да изкара безбожно много, но да направи това, което може да се направи с малко пари. Това става с правилно разчетена прогнозна стойност. Ако една улица струва примерно 100 000 лева, определена фирма може да изкара от нея 15 000 лева чисти пари, но не е необходимо да й се дадат още 60 или 100 хиляди отгоре.

Тогава обаче е нужен завишен контрол?

Абсолютно вярно. Като си гледаш документите, като си гледаш обекта, резултатите са добри. Защото като го платиш скъпо, съм убеден, че няма да се направи по-качествено.  

Само на наличните подходящи площи и близостта до София ли се дължи интересът на бизнеса към Божурище или има и друга причина?

Главно на местоположението ни се дължи този интерес. И освен това, че се работи добре с нашата община, бих казал доста леко, защото съдействаме изцяло - от началото до края на всяко едно инвеститорско начинание. Всеки може да разчита на нас. Затова много от инвеститорите помагат със собствена воля под формата на дарения, без да се превеждат пари на общината. Направо купуват беседка, детска площадка и друго. Сключваме договор за дарение. Защо го правят - защото виждат, че общината се развива и всеки иска да направи нещо за общото благо. И след това хората знаят, че фирмата Х е дарила конкретната беседка или площадка, а тя се ползва от всички. А дарителят е горд.

Това не е искане от ваша страна, не е рекет?

Не. Ще ви дам пример. Има един господин, който живее в Божурище от години. Занимава се с видеонаблюдение. Той сам дойде и каза: "Георги, аз съм тук от доста години. Виждам, че откакто си ти кмет, нещата се промениха доста бързо. Това, което виждам, ми харесва. Имам желание да помогна". Сега човекът обмисля дали да предостави сървъри или видеокамери, или нещо друго. Когато един човек с възможности направи нещо за другите, се чувства добре. И най-вече, защото не му искаме нищо. Даже на площада, с който се гордея от първия ми мандат, един от големите инвеститори дойде и попита с какво може да помогне. И понеже се занимава с метали, му предложих да направи една композиция от коне. Той я направи и я дари. Композицията е на самата сцена сега. Един от трите символа на града е - конете, божур и самолет. Отвреме-навреме го виждам на площада да се разхожда с гости, довежда ги да им покаже с какво той е допринесъл за нашата община. Всеки се гордее, когато направи нещо добро.

Ако може да определите кои са най-ярките бизнес начинания за 2021-ва на ваша територия, бихте ли ги свели до три?

Първо ще говорим конкретно за предприятия в сферата на фармацевтиката. На второ място бих сложил логистиката - тя се разширява с изключително бързи темпове. И трето, производството на кафе - в Божурище е една от водещите фирми в България. Сега си разширяват бизнеса с производство на чай и ще отворят още работни места.

Два важни проекта бяха анонсирани в края на последното редовно правителство – за продължението на бул. „Царица Йоанна“ до индустриалната зона София-Божурище, и ремонта на близо 20 км от третокласния път Делян-Златуша-Гурмазово-Пожарево. Работи ли се по тях?

За тези 20 км, за които успяхме да се преборим, се надявам, че правителството ще продължи този обект, защото свързва община Божурище с община Брезник, Трън, Перник. Той е жизненоважен за нас. Ремонтът е доведен до 60% и повече. Завършването му обхваща голяма част от нашите села. А ние с общинските средства в ранна пролет ще започнем други важни участъци за селата Пролеша и Храбърско. Проектът за индустриалната зона между Люлин и Божурище - надявам се да бъде реализиран, защото имаме проблем, който се разраства. Хубаво е, че се разширяват инвестициите в зоната, но трафикът е изключително тежък. Сутрин и вечер нито можеш да излезеш, нито можеш да се прибереш. Този обект ще доведе до още по-бързото разрастване на индустриалната зона и по-лесното придвижване.  

Нови водопровод и асфалт на 5 участъка в Храбърско, предстоят още три

Тази година подменихме водопровода и асфалтирахме пет улици в село Храбърско, предстоят още три, съобщи кметът на Божурище Георги Димов...

Вашите най-значими проекти за 2021 година?

Започнахме общинския пазар, който смятам, че до средата на 2022-ра ще бъде завършен. Наистина ще стане едно прекрасно място, съчетано с паркова зона, с търговските обекти, с паркоместа. Улицата край него ще бъде ремонтирана, за да е удобна за ползването му. Този обект, изграден навремето, беше запустял. Бяха изместени спирки, не се развиваше. Той и затова умря. Но с тази подредба ще стане прекрасен. С него ще завършим цялата компилация на централната градска част - площад, пазар, паркови зони, централните спирки. Всичко на едно място, което реално нямахме, но успяхме да създадем за 6 години. Друго важно е, че успяхме да направим над 6,5 км улици с над 5,5 км водопровод. Инфраструктурата е важна. Когато всичко е в дупки и кратери, е много трудно и изнервящо. Радвам се, че за една година направихме толкова много. Продължихме развитието на спорта с ремонта на двете спортни зали. Втората е безплатна за треньорите. С добри условия в залата привличаме добри треньори. Те са стимулирани да привличат повече хора да спортуват. Така се грижим за здравето на хората. Успяхме да изградим комбинирано спортно съоръжение - едно от най-добрите. Радвам се да виждам, че всеки ден, дори в това студено време, се ползва.

От нова година детските градини ще са ви безплатни, изпреварвате намерението на новото правителство, как може да си го позволите?

По начина, по който се разходват средствата спрямо приходите. Един площад като нашия - 12 декара пространство, може да се направи за 2 млн. лева. Ние го направихме за 600 000. Един пазар, който може да се направи за 2 милиона, ние го правим за 600 000. Едни 6 км и половина улици може да се асфалтират за 5 милиона, ние ги правим за 2 милиона, заедно с водопровода. С правилно разходване остават пари и за безплатни детски градини, и за безплатни маршрутни автомобили за всички пенсионери с постоянен адрес при нас. Така финансираме и центъра за рехабилитация, който работи с 30 нуждаещи се. Работи ли се правилно, харчи ли се малко, се прави много, а остават пари и за социални услуги.

Данъци и такси ще увеличавате ли?

Кметът на Божурище: Работим усилено по инфраструктурата на селата

През тази календарна година усилено работим по инфраструктурата в селата, заяви кметът на община Божурище Георги Димов. Той уточни, че...

Не. Увеличихме ги преди началото на тази година и имаме събираемост около 90%. Не се налага да ги вдигаме. Ще удържим максимално дълго, ако може до края на този мандат. Дай боже и в следващия, ако ни се гласува доверие! Ще продължаваме в същия дух - да се развива зоната, да разходваме правилно средствата и да правим това, от което хората имат нужда.

Докъде се стигна с продажбата на четирите имота в Гурмазово и обвинението срещу вас?

Все още сме на етап разследване. Сложно е от гледна точка на това, че прокуратурата беше подведена от едни лица с определен статут, с едни свидетелски показания. Важно е да се знае, че от осем заведени административни дела, вече 6 са окончателно спечелени. 7-мото е спечелено на първа инстанция. Един господин го жали пред ВАС и чакаме решение.

Тези дела за какво са?

Обжалват заповедта, която съм издал за самия търг. Това са административни дела, но са обвързани с всичко останало. Казвам, че е добре и важно, защото всеки документ, издаден от общината, подписан от мен, всяка направена експертиза е в полза на общината. Тоест, удостоверява категорично, че общината е спазила законите и не е направила абсолютно никаква нередност. Мога да говоря много па тази тема, но смятам, че трябва да се изчака компетентните институции да си свършат работата.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com