Кметът на Елин Пелин: Общината ни се наложи като най-доброто място за инвестиции в София област

26331
Кметът на Елин Пелин: Общината ни се наложи като най-доброто място за инвестиции в София област
Снимка: Личен архив

Ивайло Симеонов е инженер по радиокомуникационна техника в Техническия университет - София. Има докторска степен към същия университет. Завършил е и магистратура по Корпоративна сигурност в УНСС. Доцент и преподавател е по мениджмънт на високите технологии, иновации и предприемачество. Кмет е на Елин Пелин за втори мандат.

Г-н Симеонов, събрана е подписка за провеждане на интересен референдум - за незабавна забрана на заводи за пластмаси, за незабавно изграждане на нова ВиК-мрежа и незабавно изграждане на алтернативни пътища за тежкотоварни автомобили. Какво е вашето мнение и как ще реагирате?

Разбира се, няма нормални граждани в което и да е населено място в България, които да не искат веднага смяна на водопроводната мрежа, изграждане на канализации и пречиствателни съоръжения там, където няма. В същото време това са много подвеждащи три въпроса в една подписка, в която ако 4-тият въпрос беше: "А имате ли нещо против слънцето да изгрява от изток", щеше да е ясен отговорът. Иначе казано, аз нямам против да има референдуми, но дали след ясните отговори, които ще се получат този референдум, ще се промени нещо. Ние сме в постоянна комуникация с държавата да бъде подменена ВиК-мрежата, но това не се случва. По отношение на завода. Не е въпросът в това дали има или няма завод. Аз знам какво е притеснението на хората. Тези, които организират референдума, малко подвеждащо поднасят информацията, защото без заводи и без промишленост нито една община не може да се развива. Въпросът е дали тази промишленост вреди на качеството на живот на хората.

В случая вреди ли?

Не. И няма институция, която да казва, че има дори най-малки вредни за здравето на хората детайли, каквито и да са те. Просто тези няколко човека се заиграват със страховете на хората и казват, че едва ли не какви ракови образувания и какви болести ще се развият. Няма институция в България или лицензирана лаборатория в Европа, която да потвърди това нещо. И аз казвам - нека една лаборатория да даде дори най-малката индикация, че нещо е в разрез с нормите на живот и съм съгласен веднага да затворим пътища, да протестираме и дори да бутнем който и да е завод, предприятие или съоръжение, което вреди на здравето на хората. Вече в България стана модерно да се стачкува за всичко и по принцип, а в крайна сметка въпросите с екологията стават все по-тежки. Няма населено място, около което да няма над 5-6 незаконни сметища и трябва да е ясно едно - бъдещето на Европа е в кръговата икономика. Това е производство и потребление, което ограничава отпадъците до минимум. Трябва да рециклираме все по-голямо количество отпадък и да го върнем в икономиката като продукт. Иначе няма какво да ги правим тези планини от боклуци. И без да защитавам завода, смятам, че има РИОСВ и лаборатории, които гарантират за него. Ние трябва да вярваме на държавата и че тези лаборатории работят наистина в полза на хората. Не може да се съмняваме във всичко. Най-жалкото е, че няколко човека, търсейки дали политическа, или обществена изява, или са си просто най-обикновени хейтъри, се опитват да влязат във всяка тема. Да не говорим, че този, който пое да прави тези подписки, е човек, който скачаше навсякъде срещу всичко с една цел да манипулира общественото мнение.

Кой е той?

Даже не искам да му споменавам името, за да не го правя герой, но може да се провери. Това  е човек, който беше близък и до Бареков. И там напусна с гръм и трясък. Протестира срещу какво ли не. Оказа се, че е и киберексперт. Аз най-много се пазя от хора, които са т.нар. пенкелери, които разбират от абсолютно всичко. В същото време нито образованието, нито цензът им, нито пътят, по който са се развивали в своята кариера, доказват, че те имат компетенции. Такива хора не можеш да ги видиш на живо, но имат достъп, благодарение на социалните мрежи, и говорят някакви глупости. Аз предизвиквам всички, които говорят по темата, да направят необходимото, за да имат доказателство. Не да вадят разпечатки от интернет, а да се обърнат към институциите, които са лицензирани и акредитирани да правят конкретните изследвания и хората да имат адекватна информация.

Ако се стигне до референдум за другите две незабавни изграждания, отговорът на всички ще е "Да". Колко би струвало това на бюджета?

Това е абсолютно невъзможно да бъде изградено от бюджета на Елин Пелин. Абсолютно невъзможно е по силите на която и да е община. Вие знаете, че когато сме част от една общност, каквато е ЕС, сме длъжни да се съобразяваме с разпоредбите. В този аспект преди 4 г. се създаде ВиК-асоциация, в която всички общини от София област влязохме с пропорционален дял в нея на базата на брой жители. Община Елин Пелин има 6% в нея. Там концепцията е, че само ВиК-асоциацията може да кандидатства за промяна, реновиране, изграждане на ВиК-мрежа и пречиствателни съоръжения. Общините не могат да кандидатстват. Ние участваме в тази асоциация, но аз съм разговарял с представителите на ОбС, за да поискаме да напуснем ВиК-асоциацията.

Защо?

Те не изпълняват ангажиментите по договора, който сме подписали. Има инвестиции, които трябва да реализират всяка година, а не се правят. Не веднъж и два пъти сме алармирали, че тези огромни загуби, които отчитат ВиК-дружествата, говорят за няколко неща, но аз ще се спра само на две. Или е въпрос на много лош мениджмънт - тоест, липса на какъвто и да е мониторинг. Вторият вариант - покриване на едни кражби, с които всички платци не трябва да се примиряваме. В други разсъждения не искам да влизам. Неведнъж съм питал шефа на "ВиК" - София област, защо не спират чешмите примерно в Доганово, циганската махала, които текат 24 часа 365 дена в годината и загубата се разпределя между всички. А можеха да решат проблема с един поплавък, който да спира помпите. Когато се напълнят тези резервоари, които захранват съответното населено място, през нощта няма голяма консумация и всичко се излива във водата. Разбирате ли за какви абсурди говорим!?

А имате ли капацитет и воля да направите собствено ВиК-дружество и да отделите системата?

Нямаме капацитета и финансовия инструмент, но имаме волята и вярвам, че с общи усилия ще се справим. На хората им писна в 21-ви век да се съобразяват с режими на водата, с тези огромни водозагуби, които ние всички плащаме. Общината е доказала, че е по-добър стопанин и ако ВиК-асоциацията не предприеме мерки, записани в договора, ние ще искаме да напуснем и да търсим инструменти, с които сами да тръгнем да подменяме ВиК-мрежата. Сами разбирате при 80% загуби след още 20 години тази инсталация в какво състояние ще бъде. Постоянните аварии от една страна причиняват дискомфорт на хората, от друга страна постоянното разрушаване на пътната мрежа, е втори дискомфорт, а те нямат средства, с които да я ремонтират. Тоест абсурдите са наистина много.

Но ако решите да се отделите, дали сте готови да понесете критиките на вашите колеги от другите общини, защото неконсолидирана ВиК-асоциация не може да кандидатства за проекти?

Четири години буквално чакахме напразни обещания да започне каквото и да било. Аз съм втори мандат кмет и не съм видял нито една стъпка да се кандидатства, дори да се направи т.нар. РПИП (регионално прединвестиционно проучване – б.р.). Сега чуваме за създаването на ВиК-холдинг. И ще чакаме още 4 г. някой някъде да свърши работа. Разберете, че ние сме на фронтовата линия. Ние отговаряме на първо място пред гражданите за качеството на техния живот. В това забързано ежедневие ние искаме елементарните услуги да бъдат покрити. И когато виждаме, че това не се случва, трябва да предприемем мерки.

В края на миналата година ви бяха предоставени 350 000 лева за осигуряване на транспортен достъп до фирма, направила първокачествена инвестиция "Уеърхаузинг енд Логистикс" ЕООД, до с. Равно поле. Получихте ли превода и какво се очаква от вас?

Това е към Агенцията за инвестиции, към която фирмите с инвестиции от клас „А“ (над 10 млн. лева) сами кандидатстват през общината за транспортен достъп до техния обект. Тези средства са за премостване на един канал, но той не е на общинската инфраструктура. А на общината с постановление на МС се отпускат 500 000 лева, за да започнем ВиК-реконструкция в село Лесново.

Колко дружества има в региона с инвестиции от клас „А“?

Не мога да кажа точно, но са много. Община Елин Пелин се наложи като най-доброто място за инвестиране в София област. Даже получихме и приз "Инвестиция, работна заплата“. За последните две години имаме инвестиции за над 300 млн. лв.

Това означава, че нямате свободна работна ръка?

Да. Нямаме никаква безработица. Имаме над 3000 човека, които ежедневно идват в общината да работят. Мога да се похваля, че имаме най-силно развитата програма за подпомагане на раждаемостта. За трето и следващо дете, както за първо и второ, даваме 4000 лева, което ни поставя на първо място по стимул за раждаемостта в България. Нормално е всеки да зададе въпроса дали това няма да отиде при едни конкретни групи, които едва ли не ще използват това за бизнес. Не, няма, защото критериите ни са свързани с качеството на живот. Тоест, подпомагаме семейства, които реално гарантират едно смислено детство и включване в социалния живот като нормални граждани.

Приет е бюджетът на общината за 2020 г., как ще го окачествите?

Това е един балансиран бюджет, по-слаб от миналогодишния, защото сме изостанали с някои плащания и съм сигурен, че ще го изпълним в голяма степен.

Важните инфраструктурни проекти, чието изпълнение предстои?

Довършваме всички училища. Започнахме реновация и енергийна ефективност на повечето общински сгради, като в голяма степен ги правим със собствени средства. Два басейна довършваме, единият от които с минерална вода, защото миналата година получихме правото да управляваме минералните извори в общината. Двата са в дворовете - съответно на най-голямото училище и в едно от най-големите населени места. По този начин ще създадем предпоставка за спорт на децата. Тук е мястото да кажа, че първо място в държавното състезание е едно момче от Елин Пелин, при все, че няма басейн. То пътува до София, получава стипендия от общината. Имаме и едно момиче, което е на второ място в държавното първенство. Имаме и много други медали, защото децата на Елин Пелин са шампиони. Искаме да създадем добра среда за спорт, за да постигат още по-сериозни резултати. Изграждамеи  нови велоалеи. Имаме модерна спортна база, която надграждаме всяка година. На стадиона имаме вече три спортни съоръжения - зали за фитнес, аеробика, каланетика. Направихме площадка за скейтборди, ролери. Сега я доразвиваме с нов парк и място за почивка, с два нови корта.  Идеята е им предоставим възможност да се занимават с различни видове спорт и да ги държим откъснати от компютрите и телефоните, доколкото това е по силите на една общинска администрация. Няма да стане без родителите и учителите, но ние трябва да създадем условията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София