Ковачки започна да гони миньорите в Чукурово

28362
Ковачки започна да гони миньорите в Чукурово
Снимка: БГНЕС

Вече 120 души от служителите на мина „Чукурово” в село Габра са получили едномесечно предизвестие за освобождаване от работа. Това стана ясно от информация на Нова телевизия.

Причина за предизвестията е „прекъсване на дейността на „Чукурово” за повече от 15 дни”. Процедурата по прекъсване на дейността е започнала още в средата на декември, като ръководството на мината води преговори със синдикатите. До 5 март освободените служители ще получават заплата от мината, а след това, ако не са си намерили работа, минават „на издръжка” на държавата за една година. До май евентуално може да се чака рудникът пак да заработи.

Шефът на мини Чукурово: До година-две няма да има български въглища

Все още има български въглища. Догодина или по-догодина ще се радваме на индонезийски въглища, китайски, щатски и всякакви други, но н...

В мината остават на работа 45 души, които основно се занимават с охрана, поддръжка на основни съоръжения и трима души администрация.

Не вярваме, че мината ще заработи отново. Тук за над месец не могат да свалят тежките машини, сега ни говорят как евентуално ще се заработи пак, заяви една от освободените служителки. Сега ще трябва да пътуваме до друга работа, ако намерим, каза друг от уволнените. Стигна се и до конфликт между шефа на мината Васко Марков и освободена служителка: „Вие сте достойна за Big Brother. Мината работи от 160 години – още 160 ли чакате да работи?”. „Всичко ще си получите скоро – когато държавицата се оправи”, продължи да острумничи Марков, който явно беше преминал във фаза "ирония".

Стана ясно и, че представители на работниците ще искат среща с енергийния министър Теменужка Петкова, за да разискват някои неща – например как се тегли кредит от 14 млн. лева при залог 140 хил. лева, какви са отчетите на мината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София