Критики и недоволство към новите билети в София

3594
Критики и недоволство към новите билети в София
Снимка: БНГЕС

Стартът на реформата с новите билети за градския транспорт в София предизвиква поголовни негативни коментари, вместо да удовлетворява платилите за нея данъкоплатци в столицата, показва преглед на първите реакции след влизането в сила на промените от 1 януари, пише в. "Сега".

Едно от най-често срещаните недоволства е срещу новото изискване пътниците да валидират задължително картите си при качване в наземния превоз, дори когато тези карти са годишни или месечни. В противен случай на контрольорите вече е позволено глобяват пасажерите без валидиран документ с 3 лева. Тази глоба е различна от глобата за пътник без билет или карта, която от Нова година е 40, а не 30 лв. В профила на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) във Facebook могат да се прочетат масови критики срещу това нововъведение. „Ето мнението на сина ми, който е ученик: „Борба за чекиране в трамвай №10, аз не успях да стигна до валидатор“. Това абсурдно решение за задължително чекиране трябва да отпадне, защото пътниците са поставени в още по-непоносими и стресиращи условия. Очевидно хората, които са гласували за това нещо, никога не са ползвали градски транспорт“, написа Радослава Янева.

От 2023 г. с един билет на трамвай, метро или тролей в София

От догодина с един билет ще могат да се сменят неограничен брой превозни средства в рамките на определено време - 30 или 60 минути, как...

„В пиковите часове ще стане едно задръстване пред апаратите за валидиране. И какво, когато тези апарати не работят например, както постоянно се случва?! Пак недомислици“, допълва Ани Димитрова.

От ЦГМ вече лансираха версията, че въвеждат задължителното чекиране като единствена възможна застраховка за пътниците в градския транспорт. От фирмата обаче с половин уста допълниха и че данните ще се използват за бъдещото оптимизиране на публичния превоз в града. Пътуващите с него обаче отвръщат, че не са съгласни да участват в проучванията на ЦГМ срещу заплаха да бъдат санкционирани.

Сериозен отпор среща и решението на Столичния общински съвет да премахне месечните абонаментни карти за 1 линия на наземния градски транспорт - автобус, трамвай или тролейбус, чийто поименен вариант досега струваше 23 лв. Пътници негодуват, че с новите превозни документи ЦГМ не предлага алтернатива на тази карта, а призивите столичани да се преориентират към разсрочено плащане на карта за всички линии срещу 370 лв. означава сериозно поскъпване на услугата за голяма част от жителите на града. В сайта Петиция.com вече е отворена подписка с искане СОС да преразгледа решението си и ЦГМ да възобнови продажбата на картите за 1 линия. Немалка част от по-рядко пътуващите с градския транспорт искат политическите партии в София пак да върнат и талоните за 10 пътувания срещу 12 лв.

Съмнителна изглежда и ползата за софиянци от въвеждането на електронните билети за време. От началото на 2023 г. касите на Центъра за градска мобилност вече не продават хартиени билети от 1,60 лв., а тези на метрото го правят само за непосредственото пътуване. На мястото на досегашните билетчета ЦГМ вече предлага е-билети за време, които се зареждат в пластмасови карти от два вида - на цена от 3 лв. и от 80 стотинки. В тях могат да се пълнят до 10 от новите билети 30+ с цена отново от 1,6 лв. или пък билети 60+, струващи 2,20 лв. Първият може да се използва за повече от едно прекачване, ако валидирането на билета в последното превозно средство се направи до 29-а минута след първата валидация. С втория билет пътникът може да се вози няколко пъти с последна валидация на 59-а минута. Хора от различни квартали, особено от по-отдалечени, вече сигнализираха, че в техните райони е невъзможно да се прекачиш на повече от 1 превозно средство в рамките на половин час. Поради което и по-краткотрайният билет за време е напълно неизползваем за тях.

Проверките в столичния градски транспорт ще се записват с камери

От 1 януари следващата година контрольорите в градския транспорт ще бъдат оборудвани с камери, които ще записват през цялото време проц...

Както вече е известно, освен с картите Sofia City Card и Ultralight, пътуващите без абонамент в София могат да се таксуват и с банкова карта или смартфон. При натрупване на 3 и повече плащания с банкова карта за един ден новата е-система сама ги оформя като дневна карта с цена от 4 лв. Същата карта от 4 лв. може да се купи и от пункт на ЦГМ и в метрото, както и чрез мобилното приложение Mpass.

В градския транспорт вече ще се появят и контрольори без униформа, които ще носят само баджове за легитимация. По време на инспекциите валидаторите ще бъдат блокирани. Ще има и контрольори, оборудвани с видеокамери.

ОЩЕ: Как ще се ползват новите билети за градския транспорт в София?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София