Криза с боклука в Елин Пелин

3614
Криза с боклука в Елин Пелин
Снимка: Община Елин Пелин

Извънредна среща по повод кризата с боклука се проведе на 20 август в Елин Пелин по инициатива на кмета Ивайло Симеонов. В нея участваха кметовете на останалите населени места, председателят на Общинския съвет, общински съветници и общественият посредник Румяна Младенова, съобщиха от местната администрация.

Присъстващите били запознати с актуалната обстановка и причините за кризата след спирането на депото за отпадъци в село Горна Малина. Тя започна на 9 август, когато камионите със събрани битови отпадъци от територията на община Елин Пелин не бяха допуснати да разтоварват отпадъците в „Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Горна Малина и Елин Пелин“ след еднолично решение от страна на кмета на Горна Малина – инж. Ангел Жиланов, се сочи в прессъобщението.

Кметът на Община Елин Пелин: Проблемите с пътната инфраструктура са най-голямото изпитание

Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин Пелин от 2015 г. Той е инженер по комуникационна техника от Техническия университет...

Като временно изпълняващ оператор на общото депо община Горна Малина изпратила официално писмо за увеличаване на цената за депонирането на битови отпадъци през месец август.

Община Горна Малина е депозирала през месец февруари 2018 г. една план-сметка за увеличаване на договорената цена за депонирането на отпадъка. След получаването ѝ кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е поискал от Горна Малина да му предостави детайлна обосновка, от която да видно къде ще бъдат инвестирани допълнително събраните средства.

"До момента нямаме депозиран нито един отчет за дейността на общинското предприятие „Еко – Горна Малина", което е било оператор на депото за отпадъци до октомври 2017 г. и чийто договор е изтекъл“, казва Симеонов.

След приключването на договора с ОП „Еко – Горна Малина“, кметът на община Горна Малина е трябвало да предостави на община Елин Пелин пълен отчет и анализ за дейността на предишния оператор на депото. До този момент няма предоставен нито отчета за дейността на оператора, нито анализа за разходите на депото от община Горна Малина, както и ясна информация кой и как управлява регионалното депо.

Според Закона за управление на отпадъците и Наредба №6 за управление на депа само директорът на РИОСВ има право да спира дейността на инсталации или депа за отпадъци и то след наличието на достатъчно обоснована причина за спиране на работата на депото.

Заводът за горене на отпадъци в София - по-скъп и с по-стара технология от немалко алтернативи

Поради прекалено големите мощности за обработка на отпадъчния материал от твърди битови отпадъци в Европа има промяна що се отнася до б...

"Напротив, в тази случай министерството е предоставило писмено становище на община Горна Малина, с което казва, че няма проблем да бъде увеличен капацитета на регионалното депо в Горна Малина с 88 000 тона!", каза зам.-кметът на Община Елин Пелин с ресор „Европейски фондове и Екология" Николай Савов. Той допълни още, че в момента община Елин Пелин е заплатила на община Горна Малина абсолютно всички фактури за депонирането на отпадъци, които са на обща стойност от 134 976,66 лв. по счетоводна справка.

"Последната постъпила фактура е изготвена на 6 август, а е изплатена на 9 август – денят, в който беше отказан достъпът на нашите сметоизвозващи камиони до регионалното депо за отпадъци. Официално няма писмен документ, с който депото да е спряно! Приемането на отпадъка е спряно само с устно разпореждане от кмета на община Горна Малина, но всъщност единственият, който има право да спира депото, е директорът на РИОСВ или с писмена заповед на министърът на околната среда и водите в извънредни случаи", каза заместник-кметът Савов.

Община Елин Пелин очаква от Министерството на околната среда и водите официално писмо, с което да бъде регламентиран достъпът до регионалното депо за отпадъци в Горна Малина.

През изминалите дни камионите на обслужващата сметопочистваща фирма извозват извънредно боклука от община Елин Пелин от най-критичните точки на замърсяване, като се използват останалите свободни обеми за съхранение на отпадъци, разрешени от закона. Направена е подготовка за извозване на зелените отпадъци от общината до инсталацията за преработка ИБТ „Хан Богров“.

Вчера беше извозен частично боклук от няколко села в общината, а по разпореждане на кмета на Елин Пелин предстои да се изготви съгласуван график за сметосъбиране от всички населени места. Това решение е само временно, докато не се решат окончателно проблемите с експлоатацията на депото в Горна Малина и не се установят цените за депонирането на битовите отпадъци там.

Партии инициират референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

Формацията Политическа група 5 иска референдум в София за новата инсталация за изгаряне на отпадъци. Столичният общински съвет реши Ст...

На проведената вчера среща кметът Ивайло Симеонов каза, че при неоправдано коригиране на цената на депониране на отпадъци може да се очаква и последващо повишение на данъците към гражданите и фирмите. В интерес на социалната справедливост се работи за недопускането на такъв проблем, който да доведе до вдигане на данъците.

Част от общинските съветници в Елин Пелин са предложили да се създаде работна група с участници от двете общини за постигане на общо съгласие за цените на депониране и за разрешаването на належащия проблем. Те се надяват в най-кратки срокове да постигнат решение, което да удовлетвори жителите на общината и сметоизвозването да се осъществява по регулярния си график.

За сряда в Елин Пелин е планирана среща, на която ще бъдат поканени кметове и общински съветници от Елин Пелин и Горна Малина, областният управител на София област Илиан Тодоров, представители на МОСВ и РИОСВ, както и граждани. "Очакваме на тази среща да започне конструктивно и в дух на разбирателство разрешаването на всички възникнали проблеми между общинските власти", се казва още в прессъобщението от Елин Пелин.

Община Елин Пелин ще настоява пред община Горна Малина и съответните органи на МОСВ и РИОСВ да бъдат изпълнени решенията, взети от Регионалното сдружение за управление на отпадъците до смесена комисия от двете общини да изготвят техническото задание и да бъде обявена съвместна обществена поръчка за избор на оператор на „Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Горна Малина и Елин Пелин“.

"Разрешаването на проблемите ще бъде в дух на справедливост и равнопоставеност между двете общини, които ще работят заедно за управлението на регионалното депо за отпадъци. Съгласно Закона за обществените поръчки цената за депониране на отпадъци в регионалното депо ще бъде избрана на принципа на свободния пазар. Най-справедливо определената цена ще защитава социалната поносимост на гражданите и на двете общини", съобщават от Елин Пелин.

В Елин Пелин и Горна Малина вече имат дългосрочно решение на проблемите с боклука

След дългогодишни тежки преговори кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, заедно с кмета на Община Горна Малина Ангел Жиланов, под...

Припомняме, че общинските власти на двете съседни общини сключиха договор с МОСВ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително сепариране на битови отпадъци, която да обслужва и двете общини. Чрез пускането им в експлоатация ще се увеличи обемът на рециклируемите отпадъци с 50%, а зелените отпадъци ще се компостират над 90%. Това решение позволява да се използва много по-ефективно капацитета на депото и да се удължи експлоатацията му. Проектът е на обща стойност 9 625 546,40 лв с ДДС, а с неговата реализацията ще се разреши дългосрочно проблема с депонирането на боклука в рамките на следващите 15 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София