Кръстовище на две нива или задръстване на две нива?

7849
Кръстовище на две нива или задръстване на две нива?
Снимка: Actualno.com

Кръстовището на две нива на столичнити булеварди "Акад. Ив. Евстатиев Гешов" и "България" ще се превърне в задръстване на две нива. Тези опасения изразиха неправителствени организации, оглавявани от "Спаси София", по време на протест днес (8 ноември).

Проектът е от 2009 година и вече не отговаря на реалностите в столичното движение. Освен това, според протестиращите, единствената идея на кръстовището е да освободи автомобилния трафик. Не е помислено за велосипедистите, които са все повече, нито за хората с увреждания и обикновените пешеходци. Липсва и яснота откъде точно ще минава трамваят (бел. ред. - трамвай номер 7), който свързва няколко квартала в южните части на града с центъра, къде ще бъдат спирките на градския транспорт и как ще бъде направена връзката с метрото.

20 умни кръстовища ще облекчават движението на градския транспорт в София

Светофарите на 20 от най-натоварените кръстовища в София ще бъдат регулирани така, че да осигуряват по-бързо преминаване на автобусите...

За сметка на това е ясно, че проектът ще глътне милиони - 22,5 млн. лева според "Спаси София".

Срещу идеята за кръстовището на две нива има депозирани 120 жалби от граждани и неправителствени организации. Въпреки това от общината не се вслушват в тях, посочиха още от "Спаси София". От организацията настояват проектът да бъде преработен, а главният архитект на София Петър Диков и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов да напуснат общината. Според протестиращите с подобни проекти всъщност се стимулира все по-активното ползване на автомобили, просто защото хората нямат друга алтернатива и така се получава порочен кръг.

Не се мина и без политическо присламчване към протеста - на двата булеварда дойдоха новоизбраният общински съветник Иво Божков (Реформаторски блок), неуспелият кандидат за кмет Георги Кадиев, както и председателят на БСП - София Калоян Паргов.

Започва ремонтът на "Лъвов мост"

Ремонтът на Лъвов мост в столицата започна днес. Той предвижда изграждане на кръстовище на две нива и трябва да приключи до октомври 20...

Пред журналисти Кадиев коментира, че е оставките на Диков и Христов са "задължителни, който и да е кмет на София", но и не очаква промени. "Ако има промени, те ще бъдат псевдопромени", категоричен беше той. Кадиев припомни, че Диков е главен архитект на София от 10 години и оценката му е, че градът изглежда "отвратително".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София