КЗК спря третия лъч на столичното метро

101420
КЗК спря третия лъч на столичното метро

С решение от днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД за откриване на „открита по вид“ процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет Проектиране и изпълнение на първия етап от третия метродиаметър на столичното метро. Той е с дължина малко над 7 км и ще свързва бул. "Вл.Вазов" и кв. Красно село - ул.“Житница“.

По трасето се предвиждат за изграждане 7 бр. метростанции. Поръчката е разделена на четири обособени позиции, припомнят от антимонополния орган.

Третият метродиаметър готов до 2020 г.

До 2020 г. ще бъде готов третият лъч на метрото в София. Трасето е дълго 16,5 километра и ще има 19 метростанции, като 10 от тях ще ...

КЗК счита, че изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години.

На второ място, антимонополният приема, че обхватът на изискания от възложителя опит по обособена позиция 4 за изграждане на конструкции на мин. 5000 м. тунел (метро, ж.п. тунели, пътни тунели) по щитов метод е въведен необосновано и ограничително. Изискуемият опит от 5000 м. обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина.

Създадената преди около година българска компания "Викс груп" ЕООД обжалва в КЗК избрания метод за строежа на третия лъч от метрото. Въпросната фирма е с едноличен собственик Ангелина Златарска и капитал от 1000 лева. Регистрирана е през февруари 2013 г. с предмет широк спектър от дейности. Делото по случая беше образувано в края на месец април тази година.

Снимка: Архив

До края на август ще бъде пуснат целият втори метродиаметър

До края на месец август се пуска целият втори метродиаметър. Очакваме 25% по-нисък разход на енергия с новите мотриси. Това каза кметът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София